in

Tjejer översköljs av motsägelsefulla budskap – känner du igen dig i de här bilderna?

Dubbla budskap teckning

Hur du som tjej förväntas se ut och bete dig är verkligen motsägelsefullt – dagens tjejer översköljs ständigt av dubbla budskap. Detta har den brittiska konstnären Daisy Bernard tagit fasta på i en serie illustrationer – visst känner du igen dig? Mer

Var gärna feminin och sexig, men akta dig så att du inte går över gränsen och blir slampig! Ta för dig och var tuff, men se upp så att du inte blir betraktad som en bitch! Hur du än vänder dig eller anpassar dig är det alltid någon som tycker du är för lite eller för mycket av något. För sexig, för plain, för bossy, för tjejig, för up tight…

woman-work-final-1

Brittiska konstnären Daisy Bernard har gjort en bildserie som illustrerar just detta som publicerats på sajten The Tab, där hon också berättar varför hon gjort dem.
– Som kvinna är det ofta svårt att veta vilka råd man ska följa när allt hela tiden är så motsägelsefullt.

Bernard refererar bland annat till incidenten på stranden i Nice för ett par veckor sedan när polis tvingade en kvinna att ta av sig sin burkini, medan kvinnor i andra sammanhang förväntas klä sig ”anständigt” och inte visa för mycket hud.

dubbla budskap appearance

På arbetsplatser, menar Daisy Bernard vidare, ställs de motsägelsefulla kraven som ställs på tjejer på sin spets. Om en tjej följer de koder som förväntas av män, som att klä sig i kläder som utstrålar makt och att peka med hela handen, så får hon oftast kritik för att vara för okvinnlig. Ja, rentav en bitch. Trots att män och kvinnor förutsätts kunna axla samma ansvar på jobbet finns det ändå en förväntan att kvinnor ska vara mjukare, mer feminina, gärna snyggt mejkade och gå i högklackat.

woman-relationships-final

– Om du är för feminin tas du inte på allvar, men är du för maskulin ses du som ”en av killarna” och blir helt könlös. Det anses inte heller kvinnligt att visa att man är smart och kan tänka självständigt, säger Daisy Bernard vidare och tillägger:

– Och om du som kvinna kommer med sexuella inviter eller tar initiativ till sex, eller har sex på första dejten, får du genast en slampstämpel och ses inte som någon man vill inleda ett seriöst förhållande med. Men är du för mycket åt andra hållet stämplas du istället som frigid….

woman-sex-final

Ja, hur du som kvinna än vänder dig så har du uppenbarligen ändan bak… Visst känner du igen dig?