in

Tjejer i USA har fått en 21 sidor lång klädkod att följa inför balen

bal dragare

Det är år 2017, och fortfarande får vi tjejer inte klä oss hur vi vill. De här klädregler som getts ut till tjejer på en amerikansk skolan inför balen får oss att koka. Mer

Att hitta en fin klänning till festen nästa helg är jobbigt nog, men att hitta en klänning till studentbalen är en helt annan historia. Ofta väljer man ut en klänning flera månader i förväg, och då ska man fortfarande vara nöjd med sitt val när dagen sedan kommer. Om man ska vara tacksam för något i den här jobbiga processen är det väl att vi i alla fall inte bor i USA.

Studenter vid Moylan Catholic High School i Rockford, Illinois har fått en 21(!) sidor lång klädkod inför sin bal. Där förbjuds bland annat ”överdrivet tajta” klänningar och klänningar som är nudefärgade eftersom att de kan ge illusionen av att hud visas. Skolan skickade ut reglerna två månader i förväg, och som Cosmopolitan uttrycker så bra: för att påminna alla som funderar på att bära en klänning att de ska skämmas över sina kroppar om deras outfit inte möter skolans krav.

Killarnas klädkod? Den tar bara upp två sidor, där instruktionen lyder ”Unga män förväntas bära formell kvällsklädsel som inkluderar smoking, kostym med slips eller kavaj med byxor och en slips”. Det är allt.

Sedan följs det av 14 (igen – !!!) sidor med regler för hur tjejer får klä sig tillsammans med exempel som är godkända och inte godkända. I princip går det ut på att tjejer inte får visa att de har kroppar. Helst av allt skulle nog skolan vilja att alla tjejer går till balen i typ sopsäckar.

Här är kraven:

TOPPAR

  • Halslinningen på klänningar eller toppar måste vara skuren på ett blygsamt sätt utan att visa urringning. Spagettiband och axelbandslösa klänningar är tillåtet så länge de inte är lågt skurna.
  • Skärningen för klänningen i ryggen och sidorna ska inte gå under naveln (under dina armbågar).

LÄNGD

  • En klänning eller kjol måste gå längre ner än av mitten på låret.
  • Slitsar får inte gå högre upp än tre inches (drygt 7,5 cm) över knät.

ALLMÄNT

  • Naveln är inte tillåten att visas.
  • Tvådelade klänningar är tillåtna om mellanrummet mellan topp och kjol är mindre än två inches (5 cm). Toppen får inte visa någon urringning eller ha cut outs (ex. halterneck).
  • Klänningen får inte ha några cut outs i tyget vid urringningen. Om det är på ett annat ställe på klänningen måste öppningen täckas med nät och vara mindre än en inch (2,5 cm).
  • Klänningar får inte vara överdrivet tajta.
  • Inga andra plagg att täcka med (kappor, sjalar, tröjor) kommer vara tillåtna att ha över en klänning som inte möter klädkoden.
  • Nudefärgade plagg med spets över ger illusionen att hud visas där det inte borde och kommer inte tillåtas.

Det här är helt SJUKT! Och det tar inte slut där.

”Blygsamhet är visserligen en subjektiv tolkning, men vi har som en plikt att uppehålla det. Elever ska därför hålla sig på sidan av blygsamhet och formalitet och inte sätt skoladministrationen i en svår position för att uppehålla skolans standard”, står det i reglerna.

Och som grädde på moset slänger de in lite extra objektifiering:

”Några tjejer kanske bär samma klänning, men på grund av kroppstyper kan den ena klänningen (alltså tjejen reds. anm.) bli accepterad och den andra inte.”

Bland bilderna på klänningar som är godkända och inte har vi också hittat ett tydligt exempel som stämmer in på denna regel (ja, vi ser att urringningen är något skuren på den rosa klänningen – men det är marginellt lite).

Godkänd:

axelbandslös 1

Inte godkänd:

axelbandslös 3

Kan tjejer bara SNÄLLA få klä sig som de vill?! Det är väl för fan dags nu.

 

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss