in

Tillbringa mer tid med din mormor – det kan förlänga hennes liv

gamla lever langre

Vill du att de gamla i din omgivning ska leva längra? Häng mer med dem! Mer

Om det var länge sedan du pratade eller umgicks med mormor (eller någon annan äldre person i ditt liv som du älskar, för den delen) kanske det är dags att lyfter luren och bjuder över henne på middag. Det visar sig nämligen att ert umgänge kan förlänga hennes liv.

En ny studie från University of California visar att ensamhet hos äldre hänger ihop med hur länge de lever. I studien upptäckte man att de som upplevde att de var ensamma levde kortare än de som som rapporterade att de hade ett bra förhållanden till människor omkring sig.

– Det där behovet vi har haft hela livet, att ha folk som känner oss, uppskattar oss och gör oss lyckliga. Det behovet försvinner aldrig”, förklarar Barbara Moscowitz som arbetar med gereatrik, läran om åldrandets sjukdomar, på Massachusetts General Hospital, för New York Times.

Uppmunta äldre att forma nya relationer

Det bästa är dock inte att bara bjuda in till middag eller fika, utan också uppmuntra de äldre personerna i ditt liv att forma nya relationer med folk i deras egen ålder. Har din mormor träffat en ny partner på äldre dagar? Fantastiskt! Förhoppningsvis innebär det att hon lever längre.

Som om det inte räckte med allt det här så tjänar även du på att hänga med mormor. Hon får sällskap och någon att prata med, du får kramar, historier om hur det var förr och hennes hemliga recept på kanelbullar. Win-win!