in

Therése Lindgrens 7 bästa tips till dig som vill bli vegan

therese lindgren vegan
Hannah Hedin

VeckoRevyns gästredaktör Therése Lindgren ger sina bästa tips till dig som funderar på att bli vegan! Mer

1. Ta det i din takt! 

Du måste inte lägga om hela ditt liv från den ena dagen till den andra, då är chansen ganska stor att du tröttnar eller knappt vet vad du ska äta. Börja med en köttfri rätt eller dag i veckan, och trappa sen upp i din takt. 

2. Krångla inte till det!

Älskar du hamburgare? Byt till ett veganskt alternativ! Du måste inte börja laga massa ny krånglig mat, utan kan fortsätta äta ungefär som brukar. 

3. Fråga efter veganska alternativ 

Om du är på en restaurang eller ett café som inte har veganska alternativ på menyn – fråga om de kan göra om den vegetariska rätten eller om de kan fixa något annat! Nio av tio restauranger är tillmötesgående, och personalen vill att du ska bli nöjd. 

4. Planera

Ha alltid en vegansk nötbar, torkade bär eller en påse nötter i handväskan. Det kan vara svårt att hitta veganska alternativ som mättar i en kiosk.  

5. Lyssna mindre på andra, och mest på dig själv

Det här håller nog inte alla veganer med mig om, men såhär tycker jag. Om du vill äta växtbaserat men fortsätta äta din favoritchokladkaka varje helg, gör det! Att vara vegan ska vara kul, lustfyllt och kännas bra! Vissa tycker att jag har en slapp inställning till veganism, men det får inte kännas tråkigt eller jobbigt att byta livsstil. Dessutom tror jag att man till slut väljer bort chokladen automatiskt ändå. Det måste inte ske dag ett.  

6. Döm inte andra 

När jag fortfarande åt kött åt jag lunch med en vegan som med avsmak frågade hur det kändes att min mat bidrog till att djur våldtas och mördas. Den shame:ande strategin fungerade inte på mig då, och jag tror den sällan funkar. Att vara en aggressiv och dömande vegan gör snarare att köttätare blir förbannade och slår dövörat till än att de blir intresserade. Döm inte andra, varken folk som äter kött eller andra veganer. Jag har råkat köpa tandkräm som inte är vegansk och godis med gelatin hundra gånger. Shit happens, men jag försöker mitt bästa. 

7. Sås!

Sås gör allt godare. Så är det bara. Punkt. 

Ps! ”Det är skillnad på att äta vegansk mat, alltså växtbaserad kost, och att ”bli vegan” vilket ofta även innefattar att sluta använda animaliska produkter som skinnskor eller läderväskor.”