in

Tess kurviga kropp plockades bort från Facebook – bröt mot ”hälsopolicy”

tessholidaybild

Tess Holliday är en känd plus size-modell och förespråkare för positiva kroppsideal. För en dryg vecka sedan skulle Tess medverka under ett event för kroppspositivism. Annonsen lades upp på Facebook – men fick inte stanna särskilt länge. Anledningen? Hon var för tjock, enligt Facebooks regler. Mer

30-åriga plus size-modellen Tess Holliday var ansiktet utåt för den australiska gruppen Cherchez la Femmes evenemang härom veckan. Eventet ”Feminism and Fat” skulle handla om kroppspositivism och gruppen bestämde sig för att lägga ut info på Facebook, men när de skulle sprida annonsen, för att fler skulle se den, så sa det stopp, något Daily Mail skrivit om.

Kropp1
Faksimil Facebook

Anledningen var att bilden på Tess Holliday bröt mot Facebooks hälsa- och träningspolicy.

”Visar kroppsdelar på ett oönskat sätt”

När en av kvinnorna bakom eventet ”Feminism and Fat” kontaktade Facebook fick hon veta att bilden inte överensstämde med deras policys:

Kropp2

”Bilden visar en kropp eller kroppsdelar på ett oönskat sätt. Annonser får inte avbilda ett hälsotillstånd eller kroppsvikt som är perfekt eller extremt oönskat”, fick hon då till svar.

Facebook skrev även att andra bilder som inkluderas av deras policy är på personer som visar bilringar på magen, människor i för tighta kläder samt bilder som exempelvis visar personer med ätstörningar.

De föreslog även att gruppen istället skulle använda sig av en bild på en relevant aktivitet till eventet, så som en person som sprang eller cyklade.

Fansen rasar

Efter händelsen skrev Jess, en av initiativtagarna bakom Cherchez la Femmes evenemang följande:

Kropp3

”Facebook har ignorerat det faktum att vårt evenemang kommer att diskutera kroppspositivism (som finns i alla former och storlekar, men i det särskilda fallet med vårt evenemang, i synnerhet tjocka kroppar), och har istället dragit slutsatsen att vi arbetar för att få kvinnor att må dåligt om sig själva genom att visa en bild på en fantastisk plus size-kvinna.”

”Vi är rätt arga här, både eftersom Facebook inte verkar ha en aning om att plus size-kvinnor som själva beskriver sig som tjocka kan må bra i sig själva, men också eftersom vi inte kunnat sprida originalinlägget.”

Efter att det blev känt att Facebook inte tillät gruppen att sprida eventet rasar nu fans över tilltaget. Och gruppen Cherchez la Femme ”följde Facebooks policy” på ett finurligt sätt – genom en bild på en cyklande kvinna ? :

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 16.17.12