in

Taya Shawki: ”Det var overkligt att dansa med Beyoncé”

taya ur livet
Pressbild

Taya Shawki började dansa när hon var tre år. Hon har gått från att vilja bli en prima ballerina – till att dansa med världsartister. Mer

Taya Shawki, 25, är uppvuxen i Angered utanför Göteborg. Redan från tidig ålder har dans varit en del av hennes liv.

– Jag var lite rebellisk på dagis men när vi hade musiktimma lugnade jag ner mig. Mina fröknar pratade med mina föräldrar och sa att de borde anmäla mig till en dansklass, berättar Taya.

Sagt och gjort. När Taya var tre år gammal började hon på barnjazz, och har fortsatt dansa sedan dess. Balett, hip hop, modern dans, salsa och locking är några av de dansstilarna Taya lärt sig.

Vad var det med dans du fastnade för?

– Från början var det baletten. När jag var yngre ville jag bli en prima ballerina, haha.

Även om det inte blev just prima ballerina som yrke, berättar Taya att det varit självklart att hon ska dansa hela livet. 2009 fick hon en uppenbarelse när Beyoncé gjorde ett stopp i Sverige på sin turné för albumet I am… Sasha Fierce.

– Jag hade beundrat bakgrundsdansare men inte tänkt att man själv kan vara det. På Beyoncés konsert stod jag längst fram och den första personen jag ser på scenen var en bakgrundsdansare. Då tänkte jag att ”hon är människa precis som jag, och hon är där”.

Taya 1

Efter det började researchen. Taya köpte dvd-skivor med olika turnéer. Hon studerade bakgrundsdansarna för Michael Jackson, Britney Spears, Usher och Beyoncé.

– Jag var som en svamp och sög åt mig allt. Jag upptäckte en hel värld av arbetande dansare och visste att det var det jag skulle göra.

Då var Taya 16 år gammal, vilket gjorde det lättare sagt än gjort att övertala hennes familj om att hon skulle bli bakgrundsdansare – men det stoppade inte Taya från att följa sin dröm.

– Målet var att få dansa bakom Beyoncé. Jag tittade på hennes turné varje dag i ett år. Till och från skolan och träningen, när jag hade tråkigt, när jag mådde dåligt. Det var mitt enda fokus. Jag började också träna mer och var väldigt motiverad.

Det hårda slitet lönade sig. Taya fick jobb som bakgrundsdansare åt Danny Saucedo när han deltog i Melodifestivalen med låten In da club.

– När jag fick jobbet grät jag, det var jättestort. Det blev life changing både för mig som person och dansare.

Etablerade sig i Europa

Efter Melodifestivalen flyttade Taya till Los Angeles för att gå på college. Men som Taya själv säger funkar inte livet alltid som på papper, så hon flyttade hem till Sverige igen. Här tog det inte lång tid innan hon fick jobb som dansare åt Eric Saade på hans turné.

– Folk såg mig och undrade väl vem jag var, ”tjejen med det stora, röda, krulliga håret”. De började prata och ordet spred sig.

Taya fick fler jobb, bland annat på en Europaturné med föreställningen Swan lake reloaded.

– Den höll på i två år. Till slut kände jag att jag behövde vidare och flyttade till London. Jag gick på massa auditions och tre månader efter att jag flyttade dit fick jag äntligen ett jobb, på X-factor. Veckan efter det dansade jag med Nicki Minaj när hon uppträdde på Europe Music Awards.

Sedan fick inte Taya många lugna stunder. Hon fick bland annat dansa bakom världsartister som Rihanna och Nick Jonas.

– Det var helt galet. Jag jobbade stenhårt i två år och etablerade mig i Europa. Men sedan kom jag till en punkt där det blev för mycket, nästan en börda att behöva repa och dansa, så jag flyttade hem igen, berättar Taya.

Men, är man ämnad för dans så är man. Kort efter att Taya kom tillbaka till Sverige blev hon uppringd och fick ett erbjudande om att jobba som assistant creative director i tv-programmet Dance, dance, dance i Storbritannien. Taya tackade ja och körde två säsonger, bakom scenen.

– Då hade jag gjort mer i Europa än jag kunde tänka mig. Det kändes som om jag hade gjort allt och det var inte lika spännande längre. Jag bestämde mig för att flytta till LA, säger Taya.

Drömmen gick i uppfyllelse

Sedan flytten till Los Angeles har allt gått fort för Taya. Hon har dansat med artister som Ariana Grande, Cardi B, Khalid, Dua Lipa – och drömmen gick i uppfyllelse när hon fick dansa med Beyoncé på festivalen Coachella.

– Jag brukade ju drömma om att få den chansen, men konstigt nog var jag inte alls nervös på audition. Jag hade kul och gjorde mitt bästa. När koreograferna sedan hörde av sig och sa att jag fick jobbet kände jag bara ”wait, they want me?!”. De är superstars, säger Taya och ler.

Var det så bra att dansa bakom Beyoncé som du trodde?

– Ja! Jag kunde inte förstå att det hände. Det var helt overkligt.

Hur var Beyoncé?

– Det får jag tyvärr inte säga.

Jag förstår! Hinner man lära känna de stora artisterna man dansar med?

– Det beror på. Vissa artister kommer in i studion, repar och går sedan direkt medan andra är väldigt sociala. Men det är alltid viktigt att komma ihåg att artisten är ens boss. Om man säger något fel eller gör ett övertramp kan man få sparken. Men, viktigt att påpeka är att i Sverige är man ett team. Det är mänskligt och härligt, alla pratar och umgås.

Vad är det viktigaste du lärt dig från dansen?

– En karriär inom dans har lärt mig att allt tar tid så tålamod är viktigt. Men det som är menat för dig kommer också komma till dig, oavsett om det rör sig om jobb eller något personligt. Dans har också lärt mig att om man är på dåligt humör eller irriterad ska man dansa av sig det. Oavsett om det är på klubb, scen eller i sitt rum.

Vad är det svåraste med ditt yrke?

– Att det inte är konsekvent. Man vet inte om man kan gå på sin väns bröllop nästa sommar för att ett jobb blir inbokat, och man vet inte om man kan betala hyran om två månader. Den ekonomiska delen är svår i början. Men det fysiska är också jobbigt. Kroppen gör ont flera år tidigare än vad den borde.

Vad krävs för att bli en riktigt bra dansare?

– Det är viktigt att vara mångsidig och kunna dansa flera stilar väldigt bra, studera de som gjort det du vill. Ha en bra närvaro på scen, var duktig på att lära dig snabbt och sluta aldrig träna.

Vad är din nästa stora dröm inom dansen?

– Jag har verkligen uppnått mina wildest dreams det senaste året, mycket tidigare än vad jag trodde. Men jag vill åka på en världsturné och hoppas att jag får fortsätta ha en glad, hälsosam karriär som går framåt och uppåt. Längre fram skulle jag vilja vara en länk mellan dansare i Sverige och världen. Det är viktigt att hjälpa till. Sedan kanske jag vill bli skådis, vad fan vet jag. Det finns inga gränser!