in

Taxichaufför fick jobba kvar trots att han dömts för sexbrott – misstänks nu för våldtäkt

Taxichaufför misstänks ha våldtahit kvinna

En taxichaufför i Stockholm som tidigare dömts för två fall av sexuellt ofredande i sin taxi sitter nu häktad misstänk för våldtäkt. Mer

Det var i mars i år som en taxichaufför i Stockholm dömdes för att vid två tillfällen ha ofredat kvinnor sexuellt när han körde dem.

Transportstyrelsen är den myndighet som ansvarar för att dra in taxilegitimationen för de förare som anses vara farliga för sina kunder. Men trots att den här mannen alltså dömdes, så dröjde det sex månader innan hans legitimation drogs in.

Nu misstänker polisen att han under den tiden hann våldta en kvinna som åkte i hans taxi, det rapporterar P3 Nyheter.

Transportstyrelsens tillförordnad sektionschef för enheten som har hand om tillsynen av taxilegitimationer, Emma Norlander, berättar för P3 Nyheter att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet och därför inte heller kan gå in på varför det dröjde sex månader innan mannen blev av med sin legitimationen.

Polisen tror att det finns ett mörkertal

Lars Andersson, gruppchef på enheten för grova brott på Citypolisen i Stockholm, tycker att det otryggt och oroande att mannen fick fortsätta köra taxi i sex månader.

– Att en person har visat sin farlighet och ändå tillåts fortsätta är ett jättemisslyckande för våra kontrollfunktioner. De processerna måste gå fortare. Jag själv skulle inte känna mig helt bekväm med att sätta någon jag bryr mig om i en taxi nattetid, säger Lars Andersson till P3 Nyheter.

Han menar också att det finns ett stort mörkertal vad gäller olika typer av sexualbrott som sker i taxibilar.

– Ofta är det en målsägare som är kraftigt berusad och som bara vill komma hem. Jag tror att det är en hel del sådana här händelser som inte kommer till polisens kännedom, säger Andersson till P3 Nyheter.

Har du någonsin råkat ut för ofredanden eller sexuella övergrepp när du åkt taxi? Hör av dig till oss på Facebook eller mejla [email protected]