in

Forskning visar att systrar är bra för hälsan

syster beta

Jag har en lillasyster och hon är utan tvekan det absolut bästa jag har. Visst, hon kan vara ganska (mycket) irriterande, men hon är också min bästa vän, min främsta supporter, min stora trygghet. Därför blir jag inte det minsta förvånad när jag ser att en studie visar att de som har en syster får ett starkare skydd mot att känna sig ensamma, oälskade och rädda. Mer

Det är forskare vid Bringham Young-universitetet i USA som har kommit fram till att det är bra för hälsan att ha en syster, skriver DN. Det spelar ingen roll om systern är yngre eller äldre, eller hur stor åldersskillnaden är. Forskarna har studerat nästan 400 familjer med barn i åldrarna 10 till 14 år. Resultatet visar att systrar uppmuntrar vänlighet och generositet och dessutom skyddar mot depressioner.

– Syskon ger något unikt som föräldrar inte kan ge, säger professorn Laura Padilla-Walker som lett studien, skriver DN.

Anledningen till att systrar enligt studien tycks vara bättre för hälsan än bröder tror Laura Padilla-Walker kan vara att tjejer är bättre än killar på att prata om problem. Men även bröder spelar en stor roll enligt forskarna. Studien visar att ett kärleksfullt syskon oavsett kön hjälper till att uppmuntra goda gärningar. Enligt forskarna har syskon dubbelt så stort inflytande över barns goda gärningar som föräldrarna.

sara persson 640