in

Synkad mens – myt eller sanning?

synkad mens

Att tjejer som lever ihop och umgås mycket får synkad menstruation är en välkänd sanning, eller? Mer

Här på Veckorevyns redaktion är alla rörande överens om att tjejers som umgås mycket och ofta får synkad mens. Men är det verkligen så? Det finns det olika uppfattningar om.

Vi kontaktade en av Sveriges främsta experter på området, Inger Sundström Poromaa, som är professor i gynekologi vid Uppsala universitet. Hon är minst sagt skeptisk till fenomenet synkad mens.

– Kvinnor synkar inte sina menscykler om de jobbar eller bor ihop. Att detta har blivit en ”sanning” beror på en artikel i den medicinska tidskriften Lancet i början på 70-talet. Senare forskning har aldrig kunnat verifiera detta fynd, säger hon.

Tjejer sänder ut feromoner under mensen

Men faktum kvarstår att många tjejer åtminstone upplever det som om deras mens synkas mot varandra. Den vetenskapliga orsaken, verifierad eller inte, sägs vara feromoner – luftburna partiklar som liknar hormoner. Dessa sänds enligt teorin ut av tjejer precis efter menstruationen, men innan ägglossningen, och påverkar andra tjejer i omgivningen så att deras menscykel förkortas.

Synkning bra för gruppsammanhållningen

Vad ska då detta vara bra för? Teorin här är att eftersom vi trots allt i biologiks mening är djur, tillika flockdjur, så kan synkad mens vara bra för gruppsammanhållningen. I djurvärlden kan det vara en biologisk fördel för en individ att få sin menstruation tidigare än andra, men för gruppen som helhet är det bättre att menstruationerna synkas eftersom det leder till färre konflikter. Det vore ju kanske inte så konstigt om detta gäller även för oss människor.

Vad har du för erfarenheter av synkad mens? Berätta gärna för oss på vår Facebooksida!