in

Svensk dansskola uppmanade tjejer att inte klä sig ”objektifierande”

dans objektifiering

Är du tjej och ska börja dansa på Kulturskolan i Uddevalla i höst? Tänk då på var du har på dig – det får nämligen inte vara ”objektifierande”. Mer

Kulturskolan i Uddevalla välkomnade den här hösten nya danselever med en uppmaning till tjejerna att inte klä sig objektifierande. I information som de nya dansarna tagit del av står det man ska välja klädsel som inte objektifierar kvinnokroppen, det rapporterar P4 Väst.

Men vad exakt som är objektifierande klädsel kan enhetschefen på Kulturskolan, Ulrica Wallin, inte svara på. Och när P4 Väst frågar varför tjejer inte ska få klä sig precis hur de vill svarar Wallin att Kulturskolans formulering kring de nya klädkoden är olyckligt formulerad, och självklart ska gälla både tjejer och killar.

– Det kan man tycka är en olämplig formulering. Vi vill inte uppmuntra några som helst stereotyper, säger Ulrica Wallin till P4 Väst.

”Det är upp till killarna att inte objektifiera”

Kulturskolans uppmaning till nya dansarna får nu kritik i sociala medier. Kritikerna menar att det är fel att lägga ansvaret på tjejerna att inte objektifieras och att tjejer borde få klä sig precis hur de vill utan att bli dömda.

P4 Väst har pratat med författaren och debattören Katarina Wennstam, som är känd för sina böcker om våldtäkt och mäns våld mot kvinnor. Hon menar att vuxenvärlden i ett försök att skydda unga kvinnor lägger ansvaret på dem, när det egentligen borde vara tvärtom.

– Varför läggs det på tjejerna och deras klädsel att de inte ska bli objektifierade? Det är ju upp till killarna att inte objektifiera, säger Wennstam till P4 Väst.