in

När stulna nakenbilder sprids på nätet – lägg inte skulden på fel person

jlaw

Att ta en nakenbild är ok. Att spara en nakenbild är ok. Att skicka en nakenbild är ok. Att hacka sig in i någons telefon och stjäla och sprida någons bilder är absolut inte ok. Det är ett brott.

Mer

Jennifer Lawrence är en av mina absoluta favoritkändisar. Gång på gång har hon visat att hon står med fötterna på jorden, är sig själv och inte tar någon skit. Igår fick hon och flera andra kända kvinnor sina privata iCloud-konton hackade och nakenbilder de tagit i privat syfte stals från dem.

Precis som flera bloggat och twittrat om så är det framför allt två saker vi måste reda ut.

1. Det som hände de här kändiskvinnorna är ingen ”skandal”, som flera tidningar valt att kalla det, det är ett brott. Bilderna har inte heller ”läckt” som flera skriver, de har blivit stulna. Det som hänt är intrång och stöld. Kvinnorna som blivit utsatta är offer.

2. Kvinnorna får inte ”skylla sig själva”.

Alla har rätt att uttrycka sin sexualitet och om det innebär att ta nakenbilder och spara dem eller skicka dem är det upp till var och en. Att ta utmanande bilder på sig själv är inte ett brott, men i vårt samhälle där kvinnor förväntas förebygga sexuella brott (ja, det låter hårt, jag vet) är det dessvärre inte helt ovanligt att en del av (om inte hela) skulden läggs på offren. Kommentarer som ”Hade hon aldrig tagit bilderna hade de inte kunnat spridas” och ”Sånt får man tåla om man tar eller skickar nakenbilder” är lika vidriga som själva brottet.

Så tjejer, detta är en liten uppmaning till er att vara försiktiga med era bilder och en påminnelse om att det aldrig är ert fel om ni blir utsatta för spridning av privata bilder.

molnbilder

Källor: SMH.com.au, Dailylife, Twitter

byline linnea 3