in

Studie visar: Spoilers gör filmer och serier bättre (jo, det är sant!)

spoilers bra

Vi är riktigt skeptiska, men okej… Mer

Spoilers. Ska vi snacka om det lite? Många hatar det, andra är ganska likgiltiga. Men finns det någon som faktiskt älskar spoilers? I så fall kan deras upplevelse när de ser filmer och serier, när de vet vad som händer, faktiskt bli bättre.

Enligt en studie som gjordes 2011 av Nicholas Christenfeld för UC San Diego, så behöver spoilers inte nödvändigtvis förstöra den psykologiska upplevelsen av storytelling, utan förbättra den. När vi håller oss engagerade då vi inte vet vad som kommer hända kan den spänningen faktiskt avleda från nöjet.

Tack vare sociala medier och nöjessajter är det i princip omöjligt att inte råka ut för spoilers, men Christenfeld menar alltså att det är helt okej.

– Poängen är att vi inte kollar på dessa saker för slutets skull. Jag poängterar för skeptikerna att människor gladeligen kollar på en film mer än en gång, ofta med en ökad njutning, förklarade han till University of California News.

Och jag måste medge att det låter logiskt. Jag har flera filmer jag aldrig tröttnar på att se om och om igen.

I Christenfelds studie jobbade han och hans forskarteam med deltagare som fick läsa korta historier i flera genres. Den första gruppen läste en historia, och sedan fick de betygsätta hur bra de tyckte den var. Den andra gruppen gjorde precis samma sak. Skillnaden för dem var att forskarna spoilade berättelsen för dem (som om det var en olyckshändelse). Deltagarna fick läsa berättelser i tre olika grenres: mysterium som innehöll ett spännande moment, en historia med en ironisk twist eller överraskande slut samt en fiktion-berättelse med en intensiv upplösning.

– För alla genrer var faktiskt spoilers förstärkare. När människor ska se Romeo och Julia säger de inte ’berätta inte hur det slutar!’. Det finns inget som säger att genom att veta slutet förstör man upplevelsen, säger Christenfeld.

Du kanske inte ska bli så arg på din kompis när hen råkar avslöja slutet på din favoritserie, med andra ord.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR