in

Studie visar: Människor känner mindre empati för kvinnor i ”avslöjande kläder”

empati kvinnor

I en ny studie har man kommit fram till att deltagarna hade en minskad empati mot kvinnor som är lättklädda. Mer

Forskare har kommit fram till att våra hjärnor reagerar olika på kvinnor beroende på vad de har på sig. Människor känner mindre empati gentemot kvinnor som bär mer avslöjande kläder, enligt en ny studie.

Deltagarna i studien fick spela ett datorspel där de kastade en boll till olika karaktärer. En kvinna som bar kort klänning, höga klackar och hade mycket smink, och till en kvinna som bar jeans, t-shirt och lite smink, samt till sig själva. Det virtuella spelet användes för att få fram negativa känslor genom att exkludera karaktärerna från spelet vid olika tillfällen, och positiva känslor genom att inkludera dem. Resultatet avslöjade att deltagarna i studien var mycket mindre troliga att känna empati för kvinnan i klänning när hon var exkluderad från bollkastningen, och de kände mindre intensiva positiva känslor när hon var inkluderad.

Studiens ledande författare Giorgia Silani säger till Bustle att de inte fastställt än om bristen på empati mot kvinnan i klänning är ett direkt resultat av genomgripande sociala attityder om kvinnors kläder. Hon säger också att man planerar att göra nya studier med målet att förstå vilka orsaker det finns till det här resultatet.

Silani och hennes kollegor förklarade i studiens sammandrag att de genomfört denna första studie med tanke på det könsrelaterade våldet som finns i samhället idag. Och att de hade en teori om att ”bakom tendensen att vara våldsam finns troligtvis, bland många andra faktorer, en dramatisk dämpning av förövarens empatiska känslor mot offret”.

Forskarna mätte hjärnaktiviteten hos studiens deltagare, och såg att färre områden som associerades med empati var aktiverade när det kom till kvinnan i klänning. ”Detta antyder att betraktaren upplevde en minskad kapacitet att dela en sexualiserad kvinnas känslor”, säger Silani i ett pressmeddelande. Men forskarna såg också att om de modifierade kläderna på kvinnan i klänning, och täckte mer hud, blev deltagarna mer empatiska mot henne. Silani påpekar dock att det är viktigt att komma ihåg att man såg en minskad empati hos deltagarna, vilket inte betyder att deltagarna inte inte kände empati för kvinnan i klänning alls.

Det man kom fram till i studien är bara ytterligare ett bevis på att vi måste fortsätta jobba mot en jämlik värld. Alla ska få ha på sig vad de vill, tycka vad de vill, se ut hur de vill osv. utan att känna sig utsatta på något sätt.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss