in

Studie visar: Kvinnor har det svårare på arbetsintervjuer än män

jobbintervju dragare

Är vi ens förvånade? Mer

Den här artikeln publicerades första gången i juli 2017.

När man äntligen lyckats få en arbetsintervju efter att ha skickat runt CV:n till vad som känns som tusen andra företag är man hur glad som helst. Nu kan man äntligen visa en potentiell framtida arbetsintervju hur grym man är face to face, istället för att försöka få fram det på ett papper. Det är klart att intervjun kommer gå galant, eller?

En ny studie visar nu att kvinnor inte bara får fler och svårare intervjufrågor, utan vi blir också oftare avbrutna än män. Tyvärr är det knappt något vi höjer ögonbrynen åt.

Forskare vid University of California och University of Southern California har under två år studerat arbetsintervjuer och kommit fram till att kvinnor får två fler följdfrågor, och 17 frågor totalt i snitt – vilket är minst tre frågor mer än vad män generellt får.

Studien visar att kvinnor i genomsnitt blev avbrutna under fem av frågorna, och män bara fyra. När män blev avbrutna var det också oftast för en ”mer positiv och affirmativ anledning”, skriver Marie Claire. När män intervjuade var de dubbelt så troliga att avbryta när de pratade med en kvinna än med en man.

Man kom också fram till att det finns en genomgående ”bevisa det”-attityd mot kvinnor.

Allt detta resulterar i att kvinnor behöver ägna mer tid åt att svara på frågor (och vänta på att den som avbrutit ska låta en tala igen) och ytterligare förklara sig själva, istället för att berätta varför de skulle vara bäst för jobbet.