in

Studie visar: Du kan faktiskt bli lycklig av pengar

lycklig av pengar

Ja, nästan i alla fall. Det finns bara en liiiten hake. Mer

De som någon gång fått fundera över frågan ”kan pengar göra en lycklig?” har nog svarat nej. Det är ju självklart att bra relationer, jobb eller intresse man tycker om och andra saker är mycket viktigare än pengar och är det som verkligen gör en lycklig i livet. Man kan ju inte köpa till sig lycka, eller?

Jo, typ. I en ny studie har man frågat 4 500 personer från USA, Danmark, Kanada och Nederländerna om hur nöjda de är med livet och vad de känner kring, samt hur de använder, tidsbesparande köp. Så som hemtjänst eller taxi. Forskarna gjorde också en bredare undersökning med ytterligare 1 800 amerikaner om sådana köp.

Runt 28 procent av deltagarna i den första studien, och hälften av deltagarna i den andra studien spenderade pengar för att spara tid. I båda fallen var de personerna mer nöjda än de som inte gjorde det.

Forskarna genomförde sedan ett experiment baserat på det de kommit fram till. De gav 60 av deltagarna 300 kronor att spendera under en helg. Pengarna kunde antingen användas till tidsbesparande köp eller för att köpa något materiellt, till exempel en tröja. Man kom fram till att de som la sina pengar på ett tidsbesparande köp mådde bättre än de som köpte något materiellt istället.

Med andra ord är det kanske inte direkt pengar som gör oss lyckliga, utan tid och att slippa saker vi inte tycker om att göra.

– Om det finns någon uppgift eller ärende som du bävar för bara av att tänka på det, så är det förmodligen värt att överväga om du har råd att köpa dig ur det, säger professor Elizabeth Dunn vid University of British Columbia till New York Times.

Om du kan köpa dig själv tid kan du med andra ord känna dig lyckligare. Så rent tekniskt sett kan lycka faktiskt köpas för pengar.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss