in

Studie visar: Därför tror människor på konspirationsteorier

illuminati

Jorden är platt. Tycker du att det låter helt absurt? Det är det också. Ändå finns det tusentals människor världen över som tror att världens regeringar har gått ihop för att lura oss till att tro att jorden är rund, när den i själva verket är platt som en pannkaka. Mer

Vi kan titta på varandra och slå ut med armarna och säga ”jag fattar inte hur någon kan gå på sånt där”, men fortfarande gör ju folk det. Hur mycket vi andra än skakar på huvudet så finns det folk som är helt övertygade om att Barack Obama föddes i Kenya och att nazisterna flydde till månen efter andra världskriget.

Så varför tror folk på konspirationsteorier? Enligt en studie är anledningen ganska enkel, folk vill känna sig unika.

Studien hette ”Too special to be duped” (för speciell för att bli lurad) och hade över 1000 deltagare. Forskarna undersökte hur viktigt det var för deltagarna att känna sig unika samt vad de tyckte om konspirationsteorier.

Vad kom studien fram till då? Jo, att det fanns ett samband mellan att vilja sticka ut ur mängden, och att tro på konspirationer.

”Du är en av få som listat ut sanningen”

zara self five

Forskarna upptäckte att de personer som hade ett större behov av att känna sig unika attraherades mer av konspirationsteorier som verkade mer exklusiva.

Under studien hittade forskarna på en egen konspirationsteori, om att rökdetektorer i Tyskland hade ett ljud i superhög frekvens, som var farligt för hälsan. Hälften av deltagarna läste en artikel som sa att majoriteten var överens om att detta stämde, medan den andra hälften fick läsa en annan artikel som sa att de flesta inte höll med.

Intressant nog så var de som hade större behov av att känna sig unika mer benägna att tro på konspirationsteorin, om det var en majoritet som inte trodde på den. Med andra ord: att ha en åsikt som få delar är superattraktivt om du är ute efter att sticka ut.

[adSpace placement=”auto”]

Även när forskarna talade om för deltagarna att konspirationen var påhittad så var en av fyra deltagare fortfarande bekymrade över tyska brandvarnare.

Studien fastslog att när du väl har accepterat en konspirationsteori så är sannolikheten låg att du släpper taget om den, även om du får övertygande bevis för att den inte stämmer.

Tror du på en konspirationsteori kommer du tro på fler

you lied to me

Det svåraste är att tro på en konspirationsteori. Har du låtit dig övertygas en gång, är chansen större att det händer igen.

En annan studie visar till och med att det är svårt att hålla sig till bara en konspirationsteori. Anledningen är att de flesta konspirationer bygger på att hela världen har blivit förd bakom ljuset av en stor och avancerad bluff.

Har du övertygats om att det finns en hemlig världsregering som lurat alla till att tro att jorden är rund, varför skulle de inte också lura oss till att tro på andra saker? Till exempel illuminati?

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.