in

Studie visar: alkohol kan göra att du blir bättre på att prata ett annat språk

alkohol sprak

Kan alkohol hjälpa dig på vägen till att flörta med snyggingen i baren i Frankrike? Ja, det verkar så! I alla fall om du har en del förkunskaper. Mer

En liten studie som publicerats i Journal of Psychopharmacology visar att en liten mängd alkohol kan hjälpa personer att prata ett språk som inte är modersmålet mer flytande än de hade pratat det i nyktert tillstånd.

Studiens forskare observerade 50 tyskar som går på ett universitet i Holland, där lektionerna också hålls på holländska. Deltagarna i studien indikerade att man drack alkohol då och då. Alla hade också nyligen klarat av ett prov i holländska, skriver Huffington Post.

Varje deltagare fick prata med en intervjuare i två minuter på holländska. Samtalet spelades in. Hälften av deltagarna fick alkohol innan, medan den andra hälften fick vatten.

Två holländare fick sedan lyssna på konversationerna. De visste inte vilka deltagare som hade druckit alkohol, och vilka som inte gjort det. Även deltagarna själva fick betygsätta sina egna prestationer, om hur de trodde att det hade gått.

Genom att dricka mycket blir effekten motsatt

De som hade druckit alkohol uppskattade inte att de hade presterat bättre än de som hade druckit vatten, vilket indikerade att de inte nödvändigtvis kände sig mer självsäkra i sin kunskap än vattendrickarna.

Men, de två holländska personerna såg det dock annorlunda. De ansåg att de som druckit alkohol var mer flytande i holländska än de som druckit vatten. Särskilt när det kom till uttal. När det kom till exempelvis ordförråd och grammatik var dock de båda grupperna ganska lika.

Men det finns en del som spelar in här. Mängden alkohol är nämligen viktig. Forskarnas teori är att genom att dricka för mycket kan effekten bli den motsatta, så skickligheten att prata ett annat språk blev sämre på grund av att man sluddrar på orden. Man vet heller inte deltagarnas stressnivå eller emotionella stadie när studien genomfördes.