in

Studie tar kål på sexistisk myt: detta händer egentligen i hjärnan under mensen

myt

Uppfattningen om att tjejer har humörsvängningar och inte kan tänka ordentligt under mens är vida spridd. Men stämmer det verkligen? En ny studie tar kål på den sexistiska myten – och talar om vad som faktiskt händer i hjärnan under mens! Mer

Många av oss känner nog igen oss i detta: du säger något någon inte håller med om, du kanske låter lite irriterad på rösten och plötsligt säger någon ”har du mens eller?” Självklart, bara för att man är lite irriterad och ifrågasätter måste man ju ha mens, eller hur? Inte direkt. Men tyvärr är det många som har den uppfattningen. Tack vare en ny studie kan vi ta kål på myten om att tjejer inte kan tänka klart under mensperioden och få reda på vad som egentligen händer i hjärnan under mens.

En studie som publicerades i Frontiers in Behavioral Neuroscience kom fram till att hormonella förändringar som sker under din mens inte har någon negativ inverkan på din förmåga att använda din hjärna.

I studien undersökte en forskargrupp tre olika aspekter av neurokognition under två av de deltagandes menstruationscykel. Forskargruppen kom fram till att nivåerna av hormonerna östrogen, progesteron och testosteron inte påverkar kognitiv bias, arbetsminne eller förmåga att fokusera på två saker samtidigt. En av forskarna berättar att det finns individuella undantag men att de hormonella förändringarna i samband med menstruationscykeln inte visar någon koppling till kognitiv prestation.

Vad händer egentligen i din hjärna under mens?

Dr. Jessica Shepherd förklarar:

– Hormonella förändringar sker under mentruationscykeln. De hormonella förändringar som sker kan påverka din känslomässiga och fysiska kognition, men inte dina kognitiva förmågor.

Även om vi kvinnor kan känna att vår mens påverkar vår förmåga att fatta beslut pågrund av humörförändringar, så påverkar det i själva verket inte alls vår kognitiva funktion. Gör det till din plikt att alltid slåss mot alla dessa löjliga sexistiska myter om kvinnors hälsa. För det är precis vad de är – myter och inget annat!