in

Studie: De som läser ”Harry Potter” är bättre människor

Harry potter serie
Bildkälla: Warnerbros

J.K. Rowling gjorde världen bättre, en bok i taget. Mer

I en ny studie har man dragit slutsatsen att genom att läsa Harry Potter-böckerna förbättras unga människors uppfattning av stigmatiserade grupper som invandrare, HBTQ-personer, funktionvarierade personer och flyktingar.

Man hade tre olika grupper från Italien och Storbritannien som deltog i studien. En med barn som gick i lågstadiet, en med high school-studenter och en med universitetsstudenter.

Forskarna kom fram till att unga personer som hade en emotionell koppling till karaktären Harry Potter var mindre troliga att vara fördomsfulla mot minoritetsgrupper!

hp skrattar

Och det hela är ju verkligen logiskt, eftersom Harry Potter-bäckerna tar upp mycket av de problem som finns i samhället med diskriminering och fördomar mot minoritetsgrupper.

Ta ordet ’mugglarblod’ till exempel, som användes för att beskriva muggelfödda trollkarlar. För er som missat Harry Potter helt är mugglare vanliga, icke-magiska personer. I serien är mugglare och mugglarblod en väldigt nedvärderande term.

När ordet mugglare eller mugglarblod används i Harry Potter är alltid huvudkaraktärerna väldigt öppna med att visa avsky och förakt mot den som använder ordet. Detta kan visa barn och unga vuxna att använda hatord är fel.

Det finns också väldigt tydliga paralleller till nazism i vissa delar av Harry Potter. Nazister använde ofta en tysk term, ”mischling”, för att beskriva personer med både judiskt och ariskt ursprung.

Översatt betyder mischling ungefär blandras, eller halvblod. Och halvblod är som bekant en förolämpning i Harry Potter, som sägs till de trollkarlar som är halvmugglare.

När Trolldomsministeriet i Harry Potter övertas av dödsätarna, börjar de att kolla blodstatus, eller renlighet av blod. I princip ansågs en trollkarl ha rent blod om hen inte hade några mugglare i familjeträdet. Detta är extremt likt den metod nazister använde när de klassificerade judar.

Harry Potter och hans vänner interagerar också med olika mänskliga varelser som hus- och svartalfer, som ofta klagar på att de tvingas in i underdåniga roller. Inte olikt hur afrikaner behandlades under apartheid i Sydafrika. I Harry Potter-serien försöker Harry ’förstå dem och uppskatta deras svårigheter’, skriver forskarna.

Så de personer som bara ser Harry Potter som obetydlig fiktion får tänka om. Det är tydligt att magin från böckerna når längre än till bokhyllan.

magi

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss