in

Stress-svettas du? Det finns knep för att slippa det!

stress svett dragare

Att svettas när du tränar är mer än normalt, och att svettas på en strand när det är 30+ grader ute är inte ovanligt det heller. Men ibland får man svettattacker av stress, vilket är asjobbigt. Men det finns något du kan göra åt det! Mer

Att stress-svettas när du ska göra en jobbig presentation eller när du ska möta din partners föräldrar för första gången är inte alls roligt, och just stress-svettningar är annorlunda från vanliga svettningar.

– Stress-svett är unikt eftersom det kommer från en annan körtel, säger Kati Bakes, forskare i svett, till Refinery29. När du tränar kommer det svett från de ekkrina körtlarna, men när du stress-svettas kommer det från de apokrina körtlarna.

Apokrina körtlarna sitter mest i dina underarmar. Några sitter dock vid ditt skrev samt i innerörat (japp!). De ekkrina körtlarna sitter över hela kroppen och hjälper kroppen att reglera kroppens temperatur genom att släppa ut fukt (svett) som kyler ner huden.

Men, när man stress-svettas öppnas inte blodkärlen upp lika mycket som när man svettas på grund av att man är varm. Dina fötter och händer kan dock kännas kalla, eftersom blodet går till andra viktiga organ när du är stressad.

Vad kan man göra för att sluta stress-svettas då? Att tänka att man bara ska sluta svettas är lättare sagt än gjort, men att använda en antiperspirant med aluminiumsalter kan hjälpa till. Svettkörtlarna absorberar produkten så att det kan täppa till och blockera svetten.

Om du vill ha extra skydd kan du också applicera antiperspiranten på fotsulor och handflator för extra skydd.

Du kan också applicera antiperspiranten kvällen innan om du vet att du har en stressig situation dagen efter. Eftersom vi tenderar att svettas mindre när vi sover så kan aluminiumsalterna absorberas lättare, och då finns det mer tid till din kropp att täppa till porerna.