in

Steg för steg-guide: Så tvättar du dina vita Converse så att de blir som nya

tvatta converse

Går det att få smutsiga tygskor och sneakers att bli sådär krispigt vita igen? Svar: ja! Här visar vi en tvättmetod som är superenkel att göra hemma. Mer

Vita Converse och andra ljusa tygskor ser fantastiska ut när de är nya, men det ljusa tyget kan lätt bli smutsigt och få fläckar. Att tvätta dem är varken särskilt svårt eller tidskrävande. Följ den här steg för steg-guiden och dina vita skor kommer att se sprillans nya ut igen. Lycka till!

Så tvättar du vita Converse

Du behöver: Kallt vatten, bakpulver, vinäger, en tandborste eller en nagelborste, plastpåsar eller plastunderlag, ett glas, en sked eller slev som inte är i metall, en tvättpåse, lite tvättmedel och en tvättmaskin.

converse1_1
Steg 1: Ta bort skosnörena

Snöra upp skorna för att få fram så mycket av det vita tyget som möjligt.
Converse1_2
Du kan rengöra skosnörena för sig genom att låta dem dra i en balja med varmt vatten och tvål. Låt dem dra och sedan torka. Det är dock svårt att få skosnörena sådär kripsvita som de var i början. Ett alternativ kan vara att ersätta de gamla med nya.
[adSpace]
Converse1_7

Steg 2: Skölj skorna i kallt vatten

Du kan antingen låta det kalla vattnet rinna över Conversen, eller lägga tygskorna i en hink med kallt vatten. Huvudsaken är att de blir blöta. Lägg ut plastpåsar eller en gammal vaxduk på till exempel diskbänken eller golvet och ställ skorna ovanpå. Snart ska vi skrubba skorna vilket kan stänka och smutsa ned. Så ta det säkra före det osäkra och använd plast underst.

Converse1_3

Steg 3: Gör en pasta av bakpulver och vinäger

Blanda ungefär två delar bakpulver med tre delar vinäger i ett glas eller en plastskål. Mängden är inte helt exakt så testa dig fram tills du får en skummande pasta.
Converse1_5
Converse1_4Obs: Använd inte metall när du gör pastan, varken metallskål eller en metallsked, eftersom metallen kan reagera med vinägern.
[adSpace]
Converse1_6

Steg 4: Skrubba!

Använd en gammal tandborste eller nagelborste för att skrubba pastan på skorna. Skrubba lätt över hela skon, men lägg ditt skrubbfokus på smutsiga fläckar.

Converse1_7

Steg 5: Skölj i kallt vatten, igen

När du sköljer av skorna kan du se om det finns ställen du behöver skrubba mer på. När du känner dig klar kan du skölja av dem en sista gång, för nu ska de in i tvättmaskinen.

Converse1_8

Steg 6: Tvätta i tvättmaskin

Nu ska skorna tvättas. Det finns bloggare som skriver att de brukar tvätta Converse i 40 grader, men för att vara på den säkra sidan föreslår vi att du tvättar dem i kallt vatten. Värme kan nämligen krympa skorna och göra att limmet i skorna förstörs. Om du inte vill att skorna ska studsa omkring i tvättmaskinen kan du lägga dem i en tvättpåse eller ”bh-påse”. Har du ingen sådan kan du lägga dem i ett örngott.
Alltså, tvätta skorna en standardtvätt i kallt vatten tillsammans med lite vanligt tvättmedel. Torktumla inte.

Converse1_9

Steg 7: Låt skorna lufttorka

När tvättmaskinen piper klar tar du ut skorna, ställer dem upp och låter dem torka helt av sig själva. Om det är soligt ute kan du låta dem torka utomhus, vilket gör att de torkar lite snabbare.
[adSpace]

Steg 8: Snöra och du är klar

Snöra upp Conversen med dina tvättade snören eller med de nyinköpta, och voila – du är klar och har förhoppningsvis kritvita tygskor igen! Den första gången du använder skorna kan de kännas lite stela efter tvätten, men det släpper.
Converse_
Bildkälla: Wikihow