in

Därför dyker ditt ex upp i Fb-flödet (nej, det är ingen slump)

ex pa facebook3

Facebook ser när du kollar bilder på ditt ex. Bara så att du vet… Mer

Det är fullt logiskt att vilja se hur ens ex mår. Vad gör hen nuförtiden? Varför hör hen aldrig av sig? Har den jäveln blivit lycklig med nån annan?

Och inget är så lätt som att titta in på personens Facebook-profil, läsa några statusar, titta på lite bilder, men ALDRIG – för guds skull ALDRIG – gilla eller kommentera. Aldrig lämna ett spår!

Facebook ser ALLT!

Men! Ju mer du snokar desto mer kommer ditt ex att dyka upp i ditt flöde på Facebook.

– Jag föreläser ofta om det här, och det är alltid någon som säger ”ah, det är därför,” säger Steve El-Sharawy, dataspecialist på medieanalysföretaget Ezy Insights.

Facebook ser nämligen inte bara vad du lajkar och kommenterar. Facebook ser ALLT. Varje gång du saktar ner i skrollandet för att läsa en status och varje gång du ens klickar på en bild så registrerar Facebook vad som fångar din uppmärksamhet – och kommer att mata dig med mer liknande innehåll.

[adSpace placement=”auto”]

– Om du förstorar någons bild kommer du troligtvis att få fler bilder från den personen i ditt flöde, säger Steve El-Sharawy.

Att snoka gör oss deppiga

Och i och med att vi (oftast) bara delar med oss av våra glada stunder på Facebook och instagram så kommer ditt ex troligtvis se ut att leva världens bästa liv. Forskare har nämligen sett att ju mer vi följer våra ex på sociala medier, desto svårare har vi att släppa en relation och gå vidare – och desto deppigare blir vi.

Som författaren Scott Palahniuk ska ha sagt: ”Det är den bästa hämnden av alla: lycka. Inget gör folk mer galna än att se nån ha ett bra jävla liv.”

Så blir du fri från ditt ex

Så att ditt ex dyker upp överallt beror inte på ödet, utan snarare på Facebooks lömskhet.

– Men du avföljer eller tar bort någon som vän borde du inte se dem i ditt flöde alls. Men självklart, om ni har många gemensamma vänner kommer ditt ex fortfarande kunna dyka upp i kommentarsfält, säger Steve El-Sharawy.

Så om du fortfarande vill titta på bilder på ditt ex, men inte vill bli matad med dem: avfölj personen. Men för ditt psykiska välmående:

giphy

Vill du se mer sånt här? Följ VeckoRevyn på Facebook så missar du inget!

mats-bax_byline