in

Sov dig till ett bättre liv (ja, det går!)

istock 534757369

Äntligen lite goda nyheter för oss som gillar att sova. Ofta får man höra den catchiga frasen ”if you snooze, you loose”. Men vetenskapen säger att det tvärtom kan vara en riktigt stor vinst med att sova en liten stund till! Mer

Såvida ena sidan av din säng inte omges av hundbajs eller häftstift, så finns det inte mycket sanning i begreppet att ”vakna på fel sida”. Det som däremot förstör är att vakna efter en natts dålig sömn. Samtidigt kan en god natts sömn göra att din dag känns orimligt lätt att ta itu med!

Om en natts sömn kan rädda din dag, vad har då alla nätter tillsammans för påverkan på ditt liv? En undersökning gjord med över 8000 hushåll tog reda på vad som var viktigast för att känna sig nöjd med sitt liv. Den kom fram till åtta punkter, däribland nära relationer, trygghet på jobbet och sexliv. Sömn visade sig vara den faktor som mest påverkar en persons upplevda livskvalitet.

Visst är det ett särskilt fint skimmer över livet när man fått alla sina timmar oavbruten sömn flera dagar på raken? Få saker ger mer guldkant på vardagen än känslan av att vara alert, energifylld och motiverad att ta sig an vad än livet ger.

Men sömn är inte bara en njutning som kan få dagarna att kännas härligare, den kan ha stora effekter på hela ditt liv.

För lite sömn gör att du blir sjuk lättare

I en studie från Emory University School of Medicine 2010 undersökte kardiologen Alanna Morris sömnen, längd och kvalitet, visade att akut sömnbrist leder till en ökad produktion av inflammatoriska hormoner, samt ökad risk för att bli sjuk.

Inflammationer i kroppen kan öka risken för en rad olika hälsoproblem, som diabetes, hjärtproblem och stroke. Det kan vara värt att tänka på innan du kollar på serier till 03 på morgonen.

Fördelar med att sova längre

Tillbaka till begreppet ”att vakna på fel sida”. Forskning har visat att rätt mängd sömn hjälper till att reglera halten av ”må-bra-kemikalier” i hjärnan, dopamin och serotonin, som gör dig gladare, lugnare och mer självsäker. Sömn kan också reducera stressnivåer i kroppen och gör att kroppen har lättare att kontrollera blodtrycket.

Så om du vaknar och känner dig peppad och glad inför dagen så är det inte tur eller skicklighet i sättet du slänger benen över sängkanten. Du har helt enkelt bara sovit riktigt bra!

För mycket av det goda

[adSpace placement=”manual”]

Tyvärr är det inte ju mer desto bättre i all oändlighet som gäller när det kommer till sömn. Känner du att du vill sova tio eller 15 timmar varje natt för att du är helt slut annars kan det vara något som är på tok. Om du sover för mycket kan det vara ett tecken på att du är deprimerad, inte äter rätt eller att du lider av någon typ av sjukdom.

Det är helt enkelt som det är med allt helt enkelt, för mycket och för lite är aldrig bra. Men om du är en sån person som tycker att du klarar dig med lite mindre sömn till förmån för att hinna lite mer på dagarna, så kan det vara läge att ta dig lite extra tid för din skönhetssömn. Vi lovar, det gör skillnad!

 

 

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss