in

Sorry alla kattälskare: studie visar att hundar är dubbelt så smarta som katter

istock 641391648 scaled

Glöm vad alla kattälskare säger, enligt en ny amerikansk studie är det nu bevisat att hundar är smartare än katter. Mer

Forskare på Vanderbilt University har upptäckt att hundar har fler neuron-kopplingar i hjärnbarken, vilket teoretiskt sett skulle ge dem bättre kapacitet för tänkande, planering och komplext beteende.

Studien kom fram till att hundar har runt 530 miljoner kortikala neuroner, medan katter bara har runt 250 miljoner. I jämförelse har människor 16 miljarder. De kortikala neuronerna är viktiga för bland annat perception, kognition och minnen.

Det här betyder inte nödvändigtvis att alla hundar är smartare än alla katter, men det betyder att hundar föds med en större intellektuell potential.

– Hundar har den biologiska kapaciteten att göra mycket mer komplexa och flexibla saker med sina liv än vad katter kan, säger medförfattaren Suzana Herculano-Houzel i ett uttalande från universitetet.

För oss hundmänniskor är den här studien välkommet biologiskt underlag att ta upp i diskussionen. Äntligen har vi något att försvara oss med när den kattälskande personen pratar om katters integritet och coolhet jämfört med hundarnas ”blinda” lydnad!

Emellertid kan det ha funnits en tid då katter var smartare än hundar. En studie från Oxford University gjord 2010 menar på att hundars hjärnor har fortsatt att utvecklas evolutionärt, medan katters hjärnor förblivit oförändrade sedan de blev domesticerade för ungefär 8000 år sedan. Enligt studien beror det på att hundar är mer sociala än katter. Att navigera i sociala relationer kräver mer grå hjärnsubstans, vilket hundar, enligt Vanderbilt-studien, har.