in

Somnat i kollektivtrafiken? Därför vaknar du vid rätt tidpunkt

somn

Du sitter på tunnelbanan påväg hem från jobbet och känner dig sömnig. Du råkar somna, men vaknar ändå precis vid rätt tidpunkt då du ska gå av vid din station. Hur kommer det sig egentligen? Är det en slump? Faktiskt inte! Mer

Det finns flera olika typer av passagerare på tunnelbanan. De som är oroliga att missa sin station och därför håller sig vakna, och de som somnar på ett ögonblick och lämnar det till de andra passagerna att oroa sig för om de kommer vakna på rätt station. Det finns också de passagerare som aldrig lyckas missa sin station och alltid vaknar vid rätt tidpunkt. Tack vare New York’s Science of Us har vi nu svaret på varför!

Folk som somnar på tunnelbanan har en rutin att tacka

Många av oss kan känna igen oss i att vi på helgerna vaknar ungefär vid samma tid som vi gör på veckodagarna när vi ska till jobbet och skolan, eller hur? Om du slumrar till på tunnelbanan, på samma sätt som du gör framför TVn på kvällarna, kommer din kropp att vakna i rätt tid, även om den inte behöver. Precis på samma sätt som när du vaknar en helg klockan sju fast du inte behöver, kommer din kropp att tala om för dig när du ska vakna när du sitter på tunnelbanan eller tåget.

Kroppen kan lära sig en rutin så länge det är en rutin. För någon som tar tunnelbanan varje dag (och kanske slumrar till) känner kroppen av när tåget stannar och folk går av vid varje station. Efter ett visst antal stopp kommer kroppen att väcka dig när det är dags att gå av, eftersom den har lärt sig detta enligt din vardagliga rutin.

Denna vetenskap är dock inte felfri, givetvis kan undantag ske som vid förseningar, ombyggnad eller liknande. Undantag kan också ske om du befinner dig i REM-sömn (rapid eye movement), då är sannolikheten att du vaknar vid rätt tidpunkt inte lika stor. Men troligtvis kommer du inte hamna i REM-sömn om du somnar på tunnelbanan, pågrund av allt ljud runt om – så länge du inte är helt utmattad det vill säga.

[adSpace placement=”auto”]

En av forskarna i denna studie berättar att om du somnar samma stund som du sätter dig ner och sover i 20 minuter är det troligtvis något fel på din sömnrutin. Ett tips om man känner på sig att man kommer att somna är att sätta alarm på mobilen för att vara helt säker på att man inte missar sin avstigning. Detta är givetvis ett sätt att lösa det, men det bästa vore om du såg till att få ordning på din sömnrutin. Sömnen är viktig för hälsan, glöm inte det!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss