in

Snart kan ditt favoritgodis vara försvunnet från butikerna

mm

Snart kan det färgglada godiset M&M’s vara ett minne blott – i alla fall här i Sverige. Efter en tvist i domstolen (ej att förknippa med chokladen Twist, hehe) står det klart att Marabou som äger varumärket m vinner över amerikanska Mars och deras M&M’svilket betyder hejdå till de färgglada kulorna. Mer

Gillar du de färgglada chokladkulorna fyllda med jordnötter? Då kan det vara läge att bunkra upp i skafferiet eftersom det i Sverige snart är slut på M&M’s.

Ända sedan 1957 har Marabou (som ägs av Kraft/Mondelez) sålt chokladdragerade jordnötter under varumärket m, medan det på den amerikanska marknaden har sålts liknande godbitar under namnet M&M’s. Dock hade Marabou under en lång tid ett avtal tillsammans med den amerikanska chokladtillverkaren Mars att de inte fick sälja de färgglada kulorna i Skandinavien och Finland då en trolig förväxling skulle förekomma.

M&M's i alla färger
Bild: M&M Europe

 

När Mars för ett par år sedan bestämde sig för att äntra den svenska marknaden med sina M&M’s så stämde Mondelez den amerikanske chokladjätten för bland annat vilseledande och plagiat, skriver Dagens Media.

Ärendet har varit uppe i både tingsrätten och Svea hovrätt, och båda har kommit fram till att Mars M&M’s-varumärke innebär intrång i Krafts/Mondelez m-märke.

Mondelez har nu vunnit i domstol vilket kan betyda slutet för de färgglada chokladkulorna.

Det enda sättet för Mars att stoppa förbudet av M&M’s är att överklaga till Högsta domstolen, skriver Brandnews. Men om Högsta domstolen säger nej till prövningstillstånd, och M&M’s alltså tas bort från svenska marknaden, så har du fram till den 30 juni på dig att bunkra upp med godiset i ditt skafferi.

Vi bad några på redaktionen göra ett blindtest för att se om det går att skilja M&M’s och m åt. Här kan du se resultatet: