in

Snart blir dina gamla sedlar ogiltiga – passa på att skänka bort dem NU!

sedlar blir ogiltiga

Att Sverige har fått nya sedlar har nog ingen missat. Men visste du att de gamla snart blir ogiltiga? Mer

Den 30 juni i år kommer det inte längre gå att betala med 20- 50- och 1000-lapparna i butiker. Anledningen är att den stora omställningen, med att ersätta de gamla med de nya, är i full gång.

Så har du 20-lappar som ligger och skräpar i någon burk eller i fickorna på gamla vinterjackor så är det hög tid att använda upp dem.

Hittar du mer pengar än någon enstaka 20-lapp? Då kanske du inte vill använda upp dem i all hets. Fram till 31 augusti har du möjlighet att sätta in dem på ditt bankkonto via din bank.
Därefter måste du vända dig till Riksbanken. Från 31 augusti och framåt måste du alltså skicka dina pengar till Riksbanken, antingen genom att först fylla i en blankett online eller fylla i den för hand. Men det här alternativet passar bara om du har mycket pengar att växla till nya sedlar. Riksbanken tar nämligen 100 kronor i avgift för tjänsten.

Nya sedlar tar över helt 2017

Om du hittar sedlar hemma som du inte ens visste fanns så finns det nog en god chans att du egentligen inte behöver dem. Passa då på att ge dem till en välgörenhetsorganisation, en tiggande person eller till en hemlös. Men glöm inte att informera mottagaren om att sedlarna snart slutar gälla och att de måste användas så snart som möjligt!

Under 2017 kommer även de gamla 100- och 500-sedlarna samt mynten att fasas ut. Så spendera dem i tid!

 

sedlar blir ogiltiga