in

Skit i ”vanliga” julklappar i år – så använder du pengarna till att rädda liv i Syrien istället

syrien dragare

Det syriska inbördeskriget verkar inte nå ett slut snart, och striderna i staden Aleppo har förvärrats under den senaste veckan. Vi listar fem saker du kan göra för att hjälpa alla de människor som drabbas av kriget. Mer

Nästa vecka är det jul, vilket många ser fram emot. Man får umgås med sina nära och kära, mysa hemma, och ge varandra julklappar. Och det är klart att man ska få göra det, men i kompisgänget kanske ni kan strunta i att köra julklappsleken som ni gör varje år, och behöver du verkligen de där pengarna från farmor eller kan hon kanske skänka dem till bättre behövande istället?

Veckorevyn.com har tidigare skrivit om det syriska inbördes kriget, där vi förklarar vad det är som egentligen pågår och som alltid i krig är de som drabbas värst civilbefolkningen, vanliga familjer.

Just nu pågår stora strider i östra Aleppo i Syrien. Den syriska regimen bombar staden gång på gång och det sker även beskjutningar. Under tisdagen sköts 82 personer i Aleppo, varav 13 var barn. Det rapporterades också att ett hundratal barn var inlåsta i en byggnad som brann och besköts.

Många i Aleppo har tappat hoppet och säger att om inget görs NU så kommer befolkningen att dö, i vad som kan beskrivas som ett folkmord. En av de röster som säger att omvärlden måste agera nu för att någon ska ha chans att överleva är sjuåriga Bana Alabed, som Veckorevyn.com tidigare har skrivit om.

Om du inte verkligen måste köpa eller få julklappar så uppmanar vi dig att skänka pengar till syriens folk istället. Ekonomiskt stöd är extremt viktigt, och kan man hjälpa till så ska man hjälpa till. Skriv ett fint kort och berätta var du skänkt pengarna eller skriv ut ett gåvobevis.

Här följer exempel på organisationer som du kan skänka till:

UNHCR

UNHCR är FN:s flyktingorgan och finns på plats världen över för att hjälpa människor på flykt.

  • Ge en gåva HÄR. Välj summa själv. 125 kr räcker till tio dunkar rent vatten.

 

Röda Korset

Röda Korset jobbar varje dag för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

  • Köp ett matpaket till Syrien. När du köper ett matpaket för 54 kr kan en person få mat i en månad HÄR. När du köper ett matpaket för 268 kr kan en familj få mat i en månad HÄR.
  • Köp ett nöd-kit för syriska kvinnor. Kvinnor är extra utsatta och risken för våld är stort. Nöd-kiten från Röda Korset innehåller bland annat bindor, tvål, kläder, ficklampa och visselpipa. Ett kit kostar 240 kr HÄR.
  • Köp en läkares kostnad för en dag. Det råder akut brist på sjukvård och mediciner i Syrien. Röda Korset finns på plats med mobila kliniker, akutmottagningar och ambulanser för att ge människor den vård de behöver. Att köpa en läkare kostar 97 kr HÄR.

UNICEF

UNICEF är FN:s barnfond.

  • Hjälp Syriens barn genom att skänka pengar HÄR. Välj summa själv. 360 kr kan räcka till 100 påsar nötkräm som räddar barn från undernäring.

Dessa organisationer jobbar också i Syrien.

Läkare utan gränser

  • Skänk valfri summa pengar HÄR. Bli månadsgivare HÄR.

Rädda barnen

  • Skänk valfri summa pengar HÄR. Bli månadsgivare HÄR.