in

Sengångares bajs är anledningen till att avokado existerar

avokado

Avokadoträd hade antagligen inte funnits idag om inte jättesengångare ätit avokados, och sedan bajsat ut kärnorna. Mer

Brukar du lyxa till dina helgfrukostar med en avokadosmörgås? Då kan du tacka en uråldrig, megastor sengångare. Nej – vi skojar inte.

American Museum of Natural History delade nyligen med sig av lite fakta om Lestodonen, en jättesengångare, som var runt 4,6 meter lång! Jättesengångaren gillade att äta hela avokados, och när de långsamt rörde sig runt och bajsade ut avokadokärnorna började det växa avokado på nya platser, som idag är Nord- och Sydamerika. Enligt museet var jättesengångaren en av de få varelserna som under den tiden kunde äta avokados hela, men fruktkött och kärna och allt.

Om jättesengångare inte hade kunnat inta och senare, eh ja, bajsat ut avokadokärnorna medan de vandrade runt är det väldigt troligt att avokadon hade försvunnit helt. I en artikel i Smithsonian från 2013 skriver man att de vilda avokadokärnorna behövde fröspridning för att kunna växa och överleva. Om frukten helt enkelt fallit från trädet och börjat växa i samma område hade det första trädet till slut lidit av det eftersom träden hade tävlat om samma ljus och utrymme. Så tack vare att jättesengångaren, mammutar, och elefantliknande Gomphotherium åt avokados flyttade de kärnorna tillräckligt långt från de ursprungliga träden så nya kunde växa fritt.

Enligt National Geographic var även människor viktiga för att den vilda avokadon kunde fortsätta existera. Avokados började växa i Mexiko, och spred sig som sagt genom djur som bland annat jättesengångaren. När dessa stora djur dog ut lämnade de dock massvis av avokadoträd efter sig. Människor började då ta hand om frukten, och har sen dess producerat många olika avokados förutom den vilda avokadon, som fanns från början.

Vem visste att en hipstrig avokadotoast med chiliflakes hade så mycket historia bakom sig?

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss