in

Så svarar du på ”Hatar du män?” – och 5 andra dumma frågor

5a9815a65f2a9 5a9815a65f2f0feminist svarpacc8atal.jpg

Som feminist kan man ibland få höra riktigt puckade saker. Här är sex svar på tal till vanligt förekommande påhopp. Mer

1. ”Hatar du män?”

Svar: Nej, jag hatar inte män, utan de strukturer som samhället är uppbyggt av som gynnar män.

2. ”Varför är du feminist och inte humanist?”

Svar: Självklart är det viktigt att alla ska få samma rättigheter och möjligheter, men feminismen finns av en anledning, och står för något viktigt. Det är vi kvinnor som har varit egendom till männen, som har misshandlats och våldtagits utan skydd från rättsväsendet och som inte har fått samma möjligheter i livet. Ja, det är en rörelse för jämställdhet och ja, den handlar ganska mycket om kvinnor. För det är kvinnor, hälften av alla människor på jorden, som systematiskt utsätts för ojämställdhet, inte män.

3. ”Har du fått för lite kuk, eller?”

Svar: Att hänvisa till att vi inte kan tänka klart för att våra kroppar påverkar oss, är ovetenskapligt och sexistiskt. Det visar bara att du inte har några vettiga argument att komma med.

4. ”Men är det inte mycket värre för kvinnor i andra länder?”

Svar: Arbetslösheten är också högre i många andra länder, men du vill väl fortfarande jobba och tjäna pengar? Att säga att det är ännu sämre på andra platser gör inte att vi inte ska fortsätta att förändra saker här. Så länge bolagsstyrelser, kultureliten och politiska partier är mansdominerade, är kvinnor i underläge. Så länge vi kvinnor får sämre lön och sämre pension har vi rätt till mer.

5. ”Inte alla män…ELLER HUR?” eller ”Men jag har aldrig…”

Svar: Fantastiskt att höra att du är en exemplarisk man, men det jag vill förändra handlar inte om enskilda individer, utan om större problem som har att göra med hur samhället är uppbyggt.

6. ”Kvinnor kanske bara inte vill vara chefer?”

Svar: Tror du att killar vill begå majoriteten av alla våldsbrott? Du förenklar ett väldigt komplext problem till en ja- eller nej-fråga, och det är inte riktigt så det funkar.