in

Så sparar du ihop till din dröm – 5 enkla tips

spara pengar dragare

Vad önskar du dig just nu? En solresa, kanske? Skippa morgonlatten och ordna klädbytardagar så kan din dröm snart bli verklighet! Mer

Är det tråkgrått ute idag? Då är det hög tid att planera sommarens stora äventyr! Det är peppande att ha någonting att se fram emot. Forskning visar att de som sätter upp tydliga mål har lättare att nå hela vägen fram än de som bara fantiserar.
– Att spara pengar behöver inte vara tråkigt eller svårt, säger Johan Ståhle, en av grundarna av spar-appen Dreams.

I den kan du sätta upp hur många drömmar som helst och antingen välja att spara på egen hand eller tillsammans med kompisar. När du till exempel väljer att ha en hemmakväll istället för en utekväll sparar du runt 200 kronor. Genom att klicka på ”hemmakväll-symbolen” dras 200 kronor från ditt konto och läggs till drömmen. Sedan kan du följa hur mycket du har sparat och se hur långt du har kvar till ditt mål.
– Att spara ihop till en resa eller insatsen till en lägenhet är mycket enklare när man kan se hur man ligger till. Om man skippar att köpa take away-kaffe en månad har man sparat 400 spänn, säger Johan.
Här är några fler exempel på appar som hjälper dig att spara pengar:
■ Tink – ger en överblick på vad du lägger dina pengar på.
■ Prisjakt – jämför priser på varor så att du kan köpa den billigaste.
■ Matpriskollen – listar erbjudanden i matbutiker nära dig.

Sätt upp ditt mål

Är en resa till Ibiza din högsta önskan? Okej. Flyg och hotell en vecka i augusti kostar ungefär 7 000 kr. Priserna kan givetvis variera, speciellt om du har is i magen och kollar sista-minuten.
Att spara: 7 000 kr.
Tidsplan: Cirka 7 månader (mitten
av januari–mitten av augusti).
Spara per månad: 1 000 kr.
Spara per dag: Cirka 30 kr.

Smarta spartips

  • Skippa snask

Godis, chips, läsk och glass är ju väldigt gott och 15 spänn känns inte som så mycket pengar där och då. Men om man lägger ihop alla chokladbitar och chips-påsar blir totalsumman rätt stor. Försök
stå emot sockersuget och säg nej.
Bonus: dina tänder kommer älska dig!

Du sparar: 15 kr/gång.
Gör det 6 gånger per månad (totalt 42 gånger på 7 månader) så sparar du 630 kr.

[adSpace placement=”manual”]

  • Laga soppmiddag

En soppa är ingen rockstjärna inom fine dining, men som vardagsmat är det faktiskt en hjälte! Det är enkelt, gott, varmt, billigt och går att laga i storkok – vilket gör det ännu billigare. Mot drömmen, och vidare!

Du sparar: 40 kr/gång.
Gör det 2 gånger per månad (totalt 14 gånger på 7 månader) så sparar du 560 kr.

  • Strunta i köpkaffe

Mocha grande latte whitechocolate frappucinos i all ära, men den bistra sanningen är att utekaffe blir väldigt dyrt i längden. Om du har som vana att köpa en latte på väg till skolan eller jobbet kan du investera i en termomugg och brygga eget kaffe. Kanske inte lika kul, men det kommer att kännas enklare i slutet av april, eftersom det tar ungefär 90 dagar att få in en ny vana.

Du sparar: 35 kr/gång.
Gör det 2 gånger per vecka (totalt 56 gånger på 7 månader) så sparar du 1 960 kr.

  • Låna festkläder

Ja, shopping är kul, vi vet. Men det här halvåret kanske du ska ge dig själv shoppingförbud, eller i alla fall försöka undvika att köpa de där festklänningarna du ändå bara kommer använda max tre gånger i ditt liv. Ordna en klädbytardag eller fråga om du kan få låna kompisens drömmiga outfit en kväll.

Du sparar: 500 kr/gång.
Gör det 1 gång per månad (totalt 4 gånger på 7 månader) så sparar du 2 000 kr.

  • Gör matlådor

Att äta lunch ute kostar ungefär 90 kronor. Att fixa matlåda kostar runt 25 spänn. Länge leve matlådan! Penga-spararnas bästa vän! Om du ändå lagar middag, gör fler portioner.

Du sparar: 65 kr/låda. Gör det 1 gång per vecka (totalt 28 gånger på 7 månader) så sparar du 1 820 kr.

Mål!

Du har sparat ihop 6 970 kr = IBIZA!

Psst! Panta 15 PET-flaskor och du har jämna 7 000 kr!