in

Så skitig är din säng egentligen (dags att börja sova ute?)

thats how dirty your bed is

En ny studie visar att apors sovplatser i djungeln är bättre än våra sängar. Mer

I en ny studie North Carolina State University publicerade I Royal Society Open Science kommer det fram hur smutsiga våra sängkläder blir och att vi sover sött i något som kan jämföras med en bakteriehärd.

Människans hus är ett eget ekosystem menar Megan Thoemmesm som är ledare för forskningsgruppen på universitetet.

— 35 procent av alla bakterier i en säng kommer från våra egna kroppar, säger Megan.

Studien visar att en apas viloplats i djungeln är renare än en människas säng, då apor ej släpper av så mycket hud-och hår-celler eller kroppsvätska. I praktiken skulle vi behöva tvätta vara sängkläder varje dag för att inte bakterier ska hinna gro.

[adSpace] 

– Denna studie bevisar att människan är med i strukturen att skapa ett ekosystem för bakterier att gro, säger Megan och fortsätter:

– Att vi försöker skapa en så ren miljö för oss själva gör vår omgivning mindre ideal.

Med detta menar Megan att medan vi försöker skapa en så ren och fräsch miljö som möjligt med hjälp av mjuka madrasser, lakan, täcken och kuddar blir det istället en frizon för bakterier att gro och skapar i sin tur fler sjukdomar. Att bo i en trädkoja eller på marken som djuren är inte så långt borta ändå, eller hur?

– Det är bevisat att vad som saknas i ett hem är bakterier och organismer som finns i naturen, skriver studien.

– Denna studie visar att i framtiden kommer våra barn vara mer utsatta för en mer omväxlande miljö med olika organismer, och även under tiden man sover, avslutar Megan.

Så oavsett om vi kommer smyga oss ut på gräset och sova eller stanna kvar inne i sängen, är det iallafall sant att vi aldrig mer kommer kunna sova lungt igen..med tanke på alla nya bakterier vi vet gror för varje djupt andetag!