in

Allt om högskoleprovet 2019: datum, tips och facit

hogskoleprovet 2019 datum resultat och facit

Vad gäller egentligen för högskoleprovet 2019? Vi har listat alla viktiga datum och de bästa tipsen för att du ska lyckas! MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!

Vilket datum är högskoleprovet 2019?

Högskoleprovet för hösten 2019 är den 20 oktober.

När kan jag anmäla mig?

Anmälan till högskoleprovet 2019 är öppen mellan 15 augusti och 2 september. Avgiften på 450 kronor måste också vara betald innan 2 september för att din anmälan ska vara giltig.

Var ska jag göra högskoleprovet?

En vecka innan provtillfället får du ett mejl med information om var du ska befinna dig på provdagen och vilka regler som gäller.

När kommer resultatet för högskoleprovet 2019?

Resultatet för högskoleprovet släpps några veckor efter provdatum. I våras kom resultatet cirka fem veckor efter det att provet skrev. Om du har tid över när du skriver provet kan du markera dina svar i det personliga häftet som delas ut vid provtillfället och jämföra det mot facit som brukar publicerar några dagar efter provet.

För att se ditt slutgiltiga resultat loggar du in på högskoleprov.nu.

Var hittar jag facit för högskoleprovet 2019?

Facit för högskoleprovet brukar publiceras kort efter att provet har ägt rum och hittas på studera.nu.

Allt om högskoleprovet - datum och facit 2019

Så klarar du högskoleprovet – bästa tipsen

Inför högskoleprovet:

 • Öva på gamla prov. Genom att öva på gamla häften så lär du dig hur proven är utformade och kommer därför känna dig mer föreberedd och säker när det väl gäller. Ett tips är avsätta samma tid som en riktigt högskoleprov tar och försöka ta dig igenom alla frågor!
 • Läs, läs, läs! Ordförråd och läsförståelse är viktiga delar av högskoleprovet. Därför är det viktigt att inför provet läsa både fack- och skönlitteratur på svenska och engelska.
 • Fräscha upp matematiken! Svårighetesgraden för mattedelen på högskoleprovet ligger på samma nivå som Matematik A. Hitta en mattebok och börja öva!
 • Repetera diagram, tabeller och statistik. Om det var länge sedan du pluggade matte kan det vara svårt att minnas hur olika tabeller och diagram läsas av och hur de ska tolkas. Öva därför extra mycket på det, eftersom en hel del av matteuppgifterna på högskoleprovet handlar om just det.
 • Sov, ät bra och rör på dig! För att ge dig själv ultimata förutsättningar på själva provdagen är det viktigt att du är utvilad, mätt och pigg.
 • Dubbelkolla att du har giltig legitimation.

Under högskoleprovet:

 • Disponera och prioritera både uppgifterna och tiden. Fastna inte för länge på något som känns för svårt eller som du inte förstår!
 • Fatta snabba beslut och välj det alternativ som känns mest logiskt.
 • Var på plats 30 minuter innan provstart.
 • Hoppa aldrig över en fråga som du inte kan svaret på. Chansa istället!
 • Anteckna dina svar vid sidan av om du hinner, så att du kan rätta själv när facit kommer!

Efter högskoleprovet:

 • Fundera över och utvärdera vad du tyckte var lättast respektive svårast, så att du kan förbereda dig och plugga smart om du ska göra provet igen.
 • Ge dig själv en klapp på axeln och boka in något kul att göra samma kväll!

Satsar du högt och vill ha alla rätt på högskoleprovet? Följ expertens tips!