in

Så pluggar du inför högskoleprovet

hogskoleprovet 2019 datum resultat och facit

Högskoleprovet 2020 är inte inställt! Här är är allt du behöver veta – och våra bästa tips för att lyckas. Mer

Ingenting är sig likt 2020, och även högskoleprovet har påverkats av coronapandemin. Så vad gäller egentligen för högskoleprovet i år? Kan man få pengarna tillbaka om man inte kan skriva provet vid provtillfället? Och får alla skriva högskoleprovet i år? Här är allt du behöver veta, och längre ner hittar du några tips inför provtillfället!

Vilket datum är högskoleprovet 2020?

Den 25 oktober får alla som anmält sig skriva högskoleprovet 2020. Men i år finns det en del begränsningar, och alla får inte anmäla sig till höstens prov.

Vilka får anmäla sig till provet och när ska jag anmäla mig?

Anmälan till höstens prov stänger den 1 oktober klockan 24.00. I år får enbart de som inte har ett giltigt resultat från tidigare högskoleprov som får skriva. Platserna är begränsade till följd av coronapandemin, och de finns endast  27 640 platser till höstens prov. Så det är först till kvarn som gäller! Detta har bestämts för att så många som möjligt ska få chansen att söka till vårens utbildningar. Om du inte har ett giltigt resultat kan du anmäla dig här. Tänk på att i år bara anmäla dig till högskoleprovet om du verkligen behöver resultatet för att komma in på en utbildning du vill gå. Detta då provtillfället innebär en smittorisk.

Hur vet jag om jag har ett giltig resultat?

I september meddelade regeringen att giltighetstiden för ett resultat på högskoleprovet förlängs från fem år till åtta år. Det innebär att du som skrivit högskoleprovet de senaste åtta åren har ett giltigt resultat. Har du skrivit det flera gånger är det ditt bästa resultat som räknas.

Var kostar det att skriva högskoleprovet?

Anmälningsavgiften är 450 kronor och betalas när du anmäler dig. Glöm inte att du behöver ha med en giltig legitimation till provtillfället. Du kommer få en bekräftelse till din mejl om att din betalning har gått igenom, och på så sätt vet du att du är anmäld till högskoleprovet.

Kan jag få pengarna tillbaka om jag inte kan skriva provet?

Du kan inte få pengarna tillbaka om du inte kan komma på provdagen. Detta eftersom till exempel tryckning av proven kostar och för att universiteten och högskolorna bokar provlokaler. Din anmälan är också personlig och kan inte överlämnas till någon annan.

Var ska jag skriva högskoleprovet?

Ungefär en veckan innan provet ska skrivas kommer du få ett mejl där det står var du ska skriva provet och vad som gäller. Om du inte får en kallelse ska du ta kontakt med det universitet eller den högskola som du anmält dig till.

När kommer resultatet för högskoleprovet 2020?

Resultatet för högskoleprovet släpps några veckor efter provdatum. I våras kom resultatet cirka fem veckor efter det att provet skrev. Om du har tid över när du skriver provet kan du markera dina svar i det personliga häftet som delas ut vid provtillfället och jämföra det mot facit som brukar publicerar några dagar efter provet.

För att se ditt slutgiltiga resultat loggar du in på högskoleprov.nu.

Var hittar jag facit för högskoleprovet 2020?

Facit för högskoleprovet brukar publiceras kort efter att provet har ägt rum och hittas på studera.nu.

Allt om högskoleprovet - datum och facit 2019

Så klarar du högskoleprovet – bästa tipsen

Inför högskoleprovet – öva på gamla test:

 • Öva på gamla prov. Genom att öva på gamla häften så lär du dig hur proven är utformade och kommer därför känna dig mer föreberedd och säker när det väl gäller. Ett tips är avsätta samma tid som en riktigt högskoleprov tar och försöka ta dig igenom alla frågor!
 • Läs, läs, läs! Ordförråd och läsförståelse är viktiga delar av högskoleprovet. Därför är det viktigt att inför provet läsa både fack- och skönlitteratur på svenska och engelska.
 • Fräscha upp matematiken! Svårighetesgraden för mattedelen på högskoleprovet ligger på samma nivå som Matematik A. Hitta en mattebok och börja öva!
 • Repetera diagram, tabeller och statistik. Om det var länge sedan du pluggade matte kan det vara svårt att minnas hur olika tabeller och diagram läsas av och hur de ska tolkas. Öva därför extra mycket på det, eftersom en hel del av matteuppgifterna på högskoleprovet handlar om just det.
 • Sov, ät bra och rör på dig! För att ge dig själv ultimata förutsättningar på själva provdagen är det viktigt att du är utvilad, mätt och pigg.
 • Dubbelkolla att du har giltig legitimation.

Under högskoleprovet:

 • Disponera och prioritera både uppgifterna och tiden. Fastna inte för länge på något som känns för svårt eller som du inte förstår!
 • Fatta snabba beslut och välj det alternativ som känns mest logiskt.
 • Var på plats 30 minuter innan provstart.
 • Hoppa aldrig över en fråga som du inte kan svaret på. Chansa istället!
 • Anteckna dina svar vid sidan av om du hinner, så att du kan rätta själv när facit kommer!

Efter högskoleprovet:

 • Fundera över och utvärdera vad du tyckte var lättast respektive svårast, så att du kan förbereda dig och plugga smart om du ska göra provet igen.
 • Ge dig själv en klapp på axeln och boka in något kul att göra samma kväll!

Satsar du högt och vill ha alla rätt på högskoleprovet? Följ expertens tips!