Ska du skriva högskoleprovet? Här är allt du behöver veta inför provdagen. Mer
Nu kan du anmäla dig till högskoleprovet (+ 6 pluggtips!)
När är högskoleprovet 2024?
Vårens högskoleprov skrivs den 13 april. Höstens prov skrivs den 20 oktober.
Hur anmäler man sig?
För att få skriva högskoleprovet behöver du antingen fylla minst 18 år under 2024. Om du inte fyller minst 18 år under det kommande året kan du få skriva provet ändå, men behöver då uppfylla vissa krav, som till exempel att du är elev i gymnasieskolan och läser på vårterminen det andra läsåret eller senare. Om detta stämmer in på dig kan du anmäla dig här. Du kan anmäla dig till vårens prov mellan den 9 och 16 januari, och du kan anmäla dig till höstens prov mellan den 13 och 20 augusti.
6 tips: plugga till högskoleprovet – öva gamla test och ord
Provet består av olika delar och man kan inte vara expert på allt, men det finns knep att ta till för att få det resultat du behöver. En bra idé är att öva på gamla prov innan testet ska skrivas, och under själva provdagen är det viktigt att disponera sin tid på rätt sätt. Vi har samlat några av våra bästa tips och tricks. Här kommer några pluggtips, och längre ner i artikeln hittar du allt du behöver veta om årets högskoleprov och knep som kan vara bra att ta till under dagen.
- Öva på gamla prov. Genom att öva på gamla häften så lär du dig hur proven är utformade och kommer därför känna dig mer förberedd och säker när det väl gäller. Ett tips är avsätta samma tid som på ett riktigt högskoleprov och försöka ta dig igenom alla frågor! Här hittar du gamla prov att öva på.
- Läs, läs, läs! Ordförråd och läsförståelse är viktiga delar av högskoleprovet. Därför är det viktigt att inför provet läsa både fack- och skönlitteratur på svenska och engelska.
- Fräscha upp matematiken! Svårighetsgraden för mattedelen på högskoleprovet ligger på samma nivå som Matematik A. Hitta en gammal mattebok och börja öva.
- Repetera diagram, tabeller och statistik. Om det var länge sedan du pluggade matte kan det vara svårt att minnas hur olika tabeller och diagram ska läsas av och hur de ska tolkas. Öva därför extra mycket på det, eftersom en hel del av uppgifterna på högskoleprovet handlar om just det.
- Sov, ät bra och rör på dig! För att ge dig själv ultimata förutsättningar på själva provdagen är det viktigt att du är utvilad, mätt och pigg.
- Dubbelkolla att du har giltig legitimation. Det behöver du nämligen ha med dig till själva provdagen.
Hur lång tid tar det att skriva högskoleprovet?
Du får räkna med att avsätta en heldag för att skriva högskoleprovet. Provdagen är ungefär 8 timmar och 30 minuter inklusive rast. Effektiv provtid, alltså den tid då du sitter och skriver provet, är 4 timmar och 35 minuter. Provet består av fem olika delar, och du får 55 minuter på dig att skriva vardera del. Här är samtliga delar, men vilken ordning de olika delarna kommer i får du reda på under provets gång:
- Två kvantitativa provpass: i dessa två delar ska du lösa matematiska problemlösningar, göra kvantitativa jämförelser och läsa av diagram, tabeller och kartor.
- Två verbala provpass: dessa två delar innehåller bland annat frågor om ordförståelse och läsförståelse på både svenska och engelska.
- Ett utprövningspass: detta prov kan vara antingen ett verbalt prov eller ett kvantitativt prov. Det består av uppgifter som ska testat inför kommande prov, och du får inget resultat på detta prov. Men du får inte i förväg veta om provet är ett utprövningspass eller inte, så det gäller ändå att göra ditt bästa!
Knep att ta till under högskoleprovet
- Disponera och prioritera både uppgifterna och tiden. Fastna inte för länge på något som känns för svårt eller som du inte förstår! Då är det bättre att snabbt svara på de frågor du känner dig säker på.
- Fatta snabba beslut och välj det alternativ som känns mest logiskt.
- Var på plats 30 minuter innan provstart och glöm inte giltig legitimation.
- Hoppa aldrig över en fråga som du inte kan svaret på. Chansa istället!
- Anteckna dina svar vid sidan av om du hinner, så att du kan rätta själv när facit kommer. Men skippa det om du känner att tiden är knapp, du får ändå reda på ditt resultat förr eller senare.
Vad kostar det?
Det kostar 550 kronor att anmäla sig till provet. Du kommer få en bekräftelse till din mejl om att din betalning har gått igenom, och på så sätt vet du att du är anmäld till högskoleprovet.
Kan jag få pengarna tillbaka om jag inte kan skriva provet?
Du kan inte få pengarna tillbaka om du inte kan komma på provdagen. Din anmälan är också personlig och kan inte överlämnas till någon annan eller sparas till ett annat provtillfälle.
Var ska jag skriva högskoleprovet?
Har du särskilda önskemål på var du vill skriva högskoleprovet? När du anmäler dig och innan du betalar avgiften kan du själv byta provort. Men om för få personer anmäler sig till just den orten kan det bli så att du flyttas till en annan närliggande ort. Det finns alltså inga garantier för att du får skriva provet där du önskat skriva det.
Ungefär en veckan innan provdagen får du en kallelse till din mejl. Där står det vilka regler som gäller och information om var du ska skriva provet. Om du inte har fått någon kallelse två dagar före provet ska skrivas kan du testa att logga in på hogskoleprov.nu och se om du hittar den. Om kallelsen inte heller finns där ska du kontakta det universitet eller den högskola som du anmält dig till.
När kommer resultatet för högskoleprovet 2024?
Resultatet för högskoleprovet släpps några veckor efter provdatum. För att se ditt slutgiltiga resultat går du in på högskoleprovets hemsida.
Var hittar jag facit?
Facit för högskoleprovet brukar publiceras kort efter att provet har ägt rum och hittas på studera.nu. Det är alltså inte ditt personliga resultat som publiceras, utan bara ett facit. Om du antecknat dina svar under provets gång kan du jämföra med facit för att få en hum om hur det har gått.
Saker att tänka på efter provet
- Fundera över och utvärdera vad du tyckte var lättast respektive svårast, så att du kan förbereda dig och plugga smart om du ska göra provet igen. Ibland kan man behöva skriva det några gånger för att komma in i tankesättet.
- Ge dig själv en klapp på axeln och boka in något kul att göra samma kväll!