in

Så får du bort den envisa lukten i träningskläderna – med ett enkelt knep

svettiga traningsklader

Har du också svårt att få bort den där äckliga svettlukten från dina träningskläder? Det går! Här får du reda på hur. Mer

Till att börja med – varifrån kommer den där superotrevliga lukten som är så svår att bli av med? Svaret: bakterier. Svett luktar inte i sig själv, men när du svettas utsöndras även andra ämnen, exempelvis talg, som bakterier älskar och det är dessa som alstrar den otrevliga lukten.

homer simpson smelly

Tvätta helst direkt

När du kommer hem med svettiga träningskläder är det allra bästa att tvätta dem direkt, men går inte det så häng upp dem för att torka innan du lägger dem i tvättkorgen. Vänd dem gärna först ut-och-in så har du det gjort innan tvätt – det är ju på insidan av kläderna det mesta vi vill ha bort, exempelvis hudflagor, hamnar.

luktande traningsklader

Bakterierna dör i 60 grader

Följ tvättråden på kläderna – funktionskläder i syntetmaterial tål ofta inte höga temperaturer. Men är du inte superrädd om dem så kan du på egen risk prova att tvätta dem varmare än det står – för vill du ha död på bakterierna måste de tvättas i 60 grader. Har du träningskläder i naturmaterial, exempelvis bomull, så är detta oftast inget problem. Naturmaterial bukar inte heller lukta lika mycket som syntetmaterial.

smelly exercise clothes

Några ytterligare tvättråd:

  • Använd inte för mycket tvättmedel, då kan det bli kvar rester i kläderna som inte sköljs ut, vilket gör att bakterier lättare får fäste.
  • Använd inte sköljmedel, det lägger sig som en hinna på fibrerna vilket gör att plagget andas sämre.
  • Att torktumla och ångstryka är visserligen bra sätt att ta död på bakterier, men tänk på att många syntetmaterial inte tål detta på grund av värmen. Bäst är att låta träningskläderna lufttorka. I alla fall de i syntetmaterial.

Bästa knepet – använd ättika

Har den där stinkande doften verkligen bitit sig fast i dina träningskläder finns det ett gammalt husmorsknep som funkar: ättika. Lägg kläderna i blöt i 20 minuter i utspädd ättika, två deciliter 24-procentig ättika per tio liter vatten. Du kan också prova med att hälla en halv deciliter ättika direkt i tvättmaskinens tvättmedelsfack.