in

Så får du bort alla typer av mensfläckar (hallelujah!)

59f097980b08d 59f097980b0datvacc88tt.jpg

Mensfläckar är en del av livet, och ibland är de lite väl envis. Vi guidar dig till hur du blir av med dem! Mer

Mensfläckar. Det är väl något vi alla råkar ut för? Om du inte har gjort det, maila gärna mig och berätta din historia. För alla er andra, så kan jag glädja er med att jag tagit reda på hur man får bort fläckarna.

Om du nyss fick fläcken

menskjol 59f09188865a5

En gång i högstadiet när jag var på min kompis lantställe hade jag fått låna en vit kjol av henne. Vi låg på bryggan vid havet och insöp sommarlovet, och ni kanske kan räkna ut vad som hände med kjolen. Jag reste mig och såg en stor röd fläck mitt på kjolens framsida, och på cirka en millisekund fick jag tag i min jeansjacka och knöt den runt midjan (bak och fram) och gick hem. Jag kommer inte ihåg om jag sa något till min kompis eller inte. På lantstället fanns det inte jättestora tvättmöjligheter. Det fanns rinnande kallvatten. Men jag ställde mig och gnuggade järnet med en bit tvål och massor av iskallt vatten, och till min stora, stora lättnad försvann fläcken. Och ja, tydligen är kallt vatten det allra bästa mot färska blodfläckar, men för bästa resultat, använd fläckborttagningsmedel!

Om fläcken hunnit torka in

59f09287f2744 59f09287f2792tvacc88ttkorg.jpg
Har du någon gång fått en fläck och inte orkat ta itu med den på en gång? Ja, det händer. Isåfall kan du behöva skrubba fläcken ordentligt och låta en fläckborttagare verka i minst en halvtimme, eller låt det ligga över natten. Är det ett ljust plagg och du vill ha något extra starkt kan du använda väteperoxid. Har du inget fläckborttagningsmedel kan du använda salt eller bikarbonat, dock är de oftast inte lika effektiva. Blanda salt eller bakpulver med vatten och gnugg in lösningen i fläcken.

Om det kommit på madrassen

madrass
Jag blir lika frustrerad varje gång. När det, fastän jag har en sån där milslång nattbinda, ändå har blivit en fläck på lakanet. Men det går faktiskt att få bort fläckar på madrasser eller andra stoppade möbler. Det krävs bara lite mer omsorg och tålamod. Du kan använda samma medel för att få bort fläcken, men dränk inte möbeln med vatten, eftersom risken är att det inte torkar, och i värsta fall möglar. Ta en fuktig trasa eller svamp med medel på tryck eller skrubba på fläcken tills den går bort. Ett tips för att undvika vattenringar (när det blir som en kant runt området som var blött), är att torka området med ett strykjärn. Men se till att det är ett tyg som tål värmen.