in

Så blir du nästa YouTube-stjärna – 5 tips för att bli proffs på film

blir proffs på att filma bli youtuber.

Vill du bli stor i sociala medier är det utan tvekan video som gäller — om knappt tre år beräknas 75 procent av all mobil data bestå av video (!). Veckorevyn.com har samlat bästa tipsen som tar dig från amatör till proffs! Mer

Att video bara blir större och större är inte är särskilt förvånande, tänk själv hur mycket video Facebook och Instagram består av idag jämfört för några år sedan (för att inte tala om hur stort YouTube blivit). Dessutom är det lättare än man tror när man väl kommit igång. Här är våra tips:

1. Börja öva med enkla medel

Visste du att många av de mest sedda klippen på nätet är filmade med en mobiltelefon och väldigt enkelt redigerade? Ladda ned imovie till din telefon eller dator eller testa en gratismånad med exempelvis Adobes program Premiere om du vill ge dig på något mer avancerat. Börja enkelt med att spela in en vän eller dig själv och experimentera därefter med redigering. Testa allt – ljud, ljus och effekter. Learn by doing.

Foto: Patrick Tomasso/Unsplash.
Foto: Patrick Tomasso/Unsplash.

2.  Utnyttja YouTube tutorials

En tutorial är enkelt översatt en instruktionsfilm. I dessa kan du lära dig allt mellan himmel och jord – YouTube är nämligen ett mekka för tutorials. Avsätt en halvtimme varje kväll och se det som en mysig stund att få vara dig själv och samtidigt lära dig något (tid du kanske ändå hade lagt på att surfa runt). Hitta även youtubers som du gillar och analysera deras videos: hur arbetar de med ljus? Innehåll? Vad tar du med från deras videos och vad skulle du själv gör annorlunda?

3. Investera i material

Skaffa ett stativ (i utvalda hobby- och fotoaffärer kan du hitta allt från små stativ som går att sätta fast där du vill ha dem, till stora) och en fotolampa. Det är egentligen allt som du behöver börja med. Även en selfiestick kan vara väl till hands om du exempelvis vill vlogga (en vlogg är en video blogg där man vanligtvis berättar om sin dag).

4. Tänk igenom: vad vill du förmedla?

Det viktigaste i en film är innehållet. Vad vill du förmedla? Kanske säljer du egenmålade posters och vill göra en snygg produktvideo, eller få ihop en snygg outfitfilm eller kanske helt enkelt göra en fin film av kompisresan i somras? Det viktigaste är att tänka igenom vad man vill förmedla, och låta det gå som en röd tråd genom filmen. Sedan kan du med hjälp av scensättning, ljud, ljus och text skapa känslor av exempelvis begär, lycka eller lugn.

Missa inte! Digital Academy har flertal spännande kurser för dig som vill lära dig mer om hur man utnyttjar sociala medier till sin fördel. Klicka för att läsa mer:

3 snabba om video med Irena Pozar

Vi frågade Irena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn.com, hur hon ser på video.

Hur viktigt är video idag?

– Att blogga, youtuba eller på annat sätt bygga sitt varumärke i sociala medier är idag i princip omöjligt att göra om man inte kan klippa och göra rörligt innehåll.

Vad har video för roll på Veckorevyn?

– När vi knyter till oss influencers till VeckoRevyn är förmågan att skapa bra rörligt material en av de första grejerna vi tittar på.

Vad missar man genom att inte lära sig video?

– Video blir bara större och större, så vill man arbeta med sociala medier, eller bara nå ut till folk över huvud taget, så kommer man inte undan att video är superviktigt. Och kul dessutom!