in

Så blir du bekväm med din ensamhet genom 5 enkla steg

bli bekvam med att vara ensam
Eli DeFaria / Unsplash

Att vara sin egen bästa vän kan vara svårt, men är otroligt viktigt. Faktum är att genom fem enkla steg kan du nå till punkten då ditt eget sällskap blir lika roligt som med en vän.
Mer

Att vara ensam är för alla inte ett val, och inget som känns lättare beroende på om du är introvert eller extrovert. Självvald ensamhet däremot kan vara lika tillfredställande som att välja att umgås med ett stort kompisgäng. Skillnaden med självvald ensamhet är du inte är ensam, du är helt enkelt bara själv.

För att nå till den mentaliteten och att njuta lika fullt ut av ditt eget sällskap är att bli din bästa vän — genom fem enkla steg!

Gå på bio själv

Att se en film på bio är ett bra första steg när du ska lära dig umgås på egen hand. Då är du inte ensam, biosalongen är ju fylld av människor som ser samma film som du — ni kanske till och med skrattar tillsammans åt samma skämt. Då lär du dig att vara själv i sociala sammanhang på ett avslappnad sätt.

Ät lunch på resturang

Under lunchruscherna är det perfekt att testa på nästa steg av att trivas av att vara själv. Det kommer definitivt finnas fler som äter ensamma under lunchen precis som du, vilket gör att du blir bekvämare med situationen. Att sitta vid ett fönster är också bra då du kan spendera tiden med att se på människor som går förbi utanför. Detta hjälper för var man ska göra av blicken när man inte har en person framför sig, som kan kännas svårt.

Hitta ett eget intresse

Försök nu att inte involvera andra människor i alla aktiviteter och upplevelser du tar dig an. Att bli trygg med att till exempel gå på museum, shoppa, träna eller gå till stranden ensam är befriande eftersom du få inte behöver hitta andra att göra det med. Den befrielsen kommer göra att ditt eget sällskap associeras till något positivt.

Bli vän med tankarna

Tankarna är vår fiende för att bli vår bästa vän då vi tenderar att vara vår största kritiker. Tänk om vi sagt allting vi tänker om oss själva till en kompis — det hade ju varit mobbning! Därför är det viktigt att du vågar vara ensam med dina tankar utan att musik eller sociala medier stör eller tar din uppmärksamhet. Till exempel när du lagar mat, städar eller sitter på bussen. Att ifrågasätta vad som får dig att tänka på ett visst sätt kommer utveckla din självkänsla. Och att våga tänka på de saker du uppskattar med dig själv och vad du borde förändra kommer göra dig till en 2.0-version av dig själv. Då kommer du uppskatta dig själv och tillslut se dig som en vän mot ditt inre.

Res ensam

Sista steget på den fantastiska relation du kommer få med dig själv är att åka på en resa. Resor ställer alla relationer på prov och kommer även göra det mot relationen till dig själv. Efter en resa med en partner eller vän kan du uppleva att du tagit med dig massor av lärdomar och erfarenheter (…eller så vill du aldrig mer se personen). På samma sätt kommer du få fullt av nya erfarenheter och lärdomar hur du funkar och vad du egentligen värderar i livet. Du kommer vara stolt över dig själv, hitta nya egenskaper du både uppskattar och som du hatar. På det viset växer din relation till dig själv och du stärks som människa.

Efter att ha tränat på dessa steg har du garanterat blivit bekväm med ditt eget sällskap och hittat verktygen för att vara vän mot dig själv.

Tack för inspo, Popsugar!