in

Always nya reklam visar ett stort problem med emojis (har du tänkt på det här?)

emoji drag

Always har gjort det igen – i en ny kampanjfilm under hashtagen ”Likeagirl” har de lyft  ännu en viktig fråga. Den här gången handlar reklamen om det faktum att emojis är stereotypa och stärker de samhällsbegränsningar tjejer möter varje dag. Mer

Leka prinsessa, stå brud, få sina naglar gjorda, dansa i kaninöron – är det det vi tjejer gör? Ja, åtminstone enligt emojis och nu uppmanar Always tjejer att dela de emojis de själva skulle vilja se i sin nya kampanj.

Emojis används dagligen som en del av vårt språk och Always som ständigt driver kampanjen ”#LikeAGirl” ställde sig frågan vad dessa emojiis egentligen sänder för signaler till alla de miljoner tjejer som interagerar med dem dagligen. För tar du dig en närmare titt bland dina emojis upptäcker du snart att ingen av de emojis som representerar ett yrke är en kvinna. Istället finns bara en brud och en prinsessa i anslutning till de andra yrkena som till exempel polis och detektiv.

[adSpace placement=”auto”]

Always beskriver sin kampanj #LikeAGirl som ett uppdrag att stoppa det fallande självförtroendet unga tjejer upplever i puberteten och tillsammans med dokumentärfilmaren Lucy Walker ville de ta reda på om tjejer känner sig rättvist representerade bland de emojis som finns tillgängliga för dem. I videon tillfrågas tjejer i olika åldrar och med olika bakgrunder om sina erfarenheter med hjälp av emojis och om de känner att de alternativ som finns ger en rättvisande bild av vilka de är och vad de egentligen gör. Här kan du se filmen:

Zara Larsson har uppmärksammat kampanjen

Zara Larsson är en av alla som har uppmärksammat den nya LikeAGirl-kampanjen och själv vill hon se en emoji föreställande en tjej som är på gymmet. I ett pressmeddelande från Always berättar Zara varför hon valt att stötta kampanjen:

“Egentligen är det väldigt konstigt att ingen reagerat på detta tidigare. Som om tjejer bara dansar, klipper sig och målar naglarna? Kom igen! Ge mig en emoji som visar hur man lever #likeagirl.”

Såhär såg Always första kampanjfilm för LikeAGirl ut. Fram till idag har den 60 miljoner visningar på Youtube: