in

Receptet på framgång? Undvik de här 14 kroppsrörelserna

kroppssprak

Vi använder oss alla av kroppsspråket, även om vi ofta gör det omedvetet och utan att tänka på det. Kroppsspråket är viktigare än du kanske tror, bland annat för dina möjligheter att lyckas i karriären. Här är några vanliga misstag du ska försöka låta bli att göra. Mer

Personer som är framgångsrika i sin yrkeskarriär sägs vara ”känslomässigt intelligenta” vilket bland annat innebär att de är extra medvetna om vad deras kroppsspråk sänder för signaler. Företaget TalentSmart har listat ett antal kroppsspråkliga misstag du bör undvika – både privat och i jobbsituationer – så att du inte omedvetet sänder ut negativa signaler. Det är inga komplicerade grejer, men kräver kanske lite eftertanke och självkritik.

body language
1. Hopsjunken och dålig hållning får dig att se slapp och slö ut. Att istället ha en bra hållning med högt bröst och bakåtskjutna axlar kommunicerar styrka och självsäkerhet. Du tar plats i rummet och uppfattas som mer engagerad.

2. Överdrivet stora gester kan uppfattas som att du tänjer på sanningen och helt enkelt överdriver. Arbeta istället med mindre och kontrollerade gester, det utstrålar ledarskap och självförtroende. Öppna gester, som att slå ut med armarna och visa handflatorna är också bra, det tolkas som att du inte har något att dölja.

stora gester

3. Att titta på klockan medan du pratar med en annan person är respektlöst och ger ett stressat intryck. Det kan uppfattas som att egentligen har viktigare saker att göra än att prata med personen som står framför dig.

4. Vänder du dig bort från den du pratar med kan det uppfattas som att du är ointresserad, oengagerad eller till och med obekväm med situationen. Luta dig istället en aning mot personen ifråga och lägg huvudet lite på sned medan denne pratar ­– det ger intrycket att du är totalt fokuserad på vad hen säger.

5. Att ha armarna i kors när du pratar med någon bildar en fysisk barriär som sänder signalen att du inte är öppen och mottaglig för vad personen har att säga. Även om du samtidigt ler så kan hen få en känsla av att du innerst inne ändå är skeptisk till hen eller vad hen har att säga.

[adSpace placement=”auto”]

6. Uttrycker inte ditt ansikte samma sak som det du säger ger det känslan av att något inte står rätt till, och personen du pratar med kan få uppfattningen att du inte är ärlig utan försöker luras. Exempelvis är det inte smart att le lite nervöst samtidigt som du tackar nej till ett erbjudande under en förhandling, det kan få den andra parten att misstänka att du har en dold agenda.

7. Överdrivet nickande signalerar ängslighet och att du kanske inte håller med trots allt.

nickande


8. Att pilla med håret
kan signalera olika saker – alla dåliga. Exempelvis att du nervös, otålig, distraherad eller självmedveten och självupptagen av ditt utseende. Undvik!

pilla med haret

 

9. Att undvika ögonkontakt med den du talar med ger hen känslan att du har något att dölja och väcker misstankar. Att inte ha ögonkontakt kan också uppfattas som ett tecken på ointresse eller att du är osäker. Tittar du ner medan du pratar utstrålar du definitivt osäkerhet och dåligt självförtroende, och det du säger förlorar i effekt. Så ansträng dig för att behålla ögonkontakt – ett tecken på självförtroende, ledarskap och intelligens.

10. Himlande med ögonen är något du bör undvika såvida det inte är supertydligt att du står på samma sida som den du pratar med. Annars visar det, såklart, brist på respekt från din sida.

rolling eyes

[adSpace placement=”auto”]

11. Att rynka ögonbrynen sänder en signal om att du är missnöjd, och pratar du med någon någon får det hen att känna sig bedömd, på ett negativt sätt. Försök istället att le när du pratar med andra, det får dig att framstå som pålitlig, öppen – och framför allt som en vänlig och trevlig person.

12. Ett löst handslag signalerar dåligt självförtroende och bristande auktoritet. Ett alldeles för hårt handslag signalerar å andra sidan aggressivitet och en vilja att dominera. Ett lagom fast handslag är det bästa, men anpassa det efter person och situation.

handslag


13. Att ha knutna nävar
ger en känsla av att du är defensiv och fientligt inställd. Lite samma som korsade armar. Detta gör definitivt den du pratar med nervös.

14. Att stå för nära den du pratar med är oartigt och signalerar bristande respekt – du inkräktar på hens privata sfär. Det får personen i fråga att känna sig obekväm, så om det är ditt syfte kan det förstås vara en effektiv strategi.

Homer Simpson body language

Undviker du dessa missar ökar dina chanser att kommunicera effektivt med dina medmänniskor. Det kan ibland vara lättare sagt än gjort – mycket av ditt kroppsspråk sker omedvetet och av gammal vana. Det gäller alltså att du bli medveten om ditt kroppsspråk och om hur det uppfattas av andra – något du kommer att ha stor nytta av både privat och i yrkeslivet.

body language