in

Rebecca, 30, lever med bröstcancer: ”Jag valde till slut att ta bort båda brösten för att känna mig trygg”

Rebecca bröstcancer

För ett år sedan hittade Rebecca, då 29 år gammal, en knöl i bröstet. Det hon trodde var en inflammerad lymfkörtel hon fått i samband med förkylning visade sig vara bröstcancer.
– Det är jobbigt att som ung kvinna förlora brösten och tappa håret. Jag gick också upp i vikt och fick jobba väldigt mycket med mig själv. Mer

I november 2015 kände Rebecca Allen, då 29 år gammal, en knöl i ena bröstet. Det var av en slump och hon tänkte inte så mycket på det. Hon hade varit förkyld en tid och tog för givet att knölen var en svullen körtel.

Tiden gick och till slut tvingade Rebeccas man henne att kolla upp knölen.

– Jag gick på mammografi och förstod direkt att något var fel. Jag fick komma tillbaka in i undersökningsrummet flera gånger för att ta prover och personalen såg väldigt orolig ut, berättar Rebecca för veckorevyn.com.

Rebecca hade rätt: något var fel.

Rebecca: ”Jag valde att bort båda brösten”

Två veckor senare kom provresultaten och på sjukhuset fick Rebecca veta att hennes knöl var en tumör.

– Jag ville åka hem, bara åka därifrån. Jag var inte intresserad av att prata med någon eller vara på sjukhuset.

Av de 9000 kvinnor som årligen får diagnosen bröstcancer är bara fem procent av de drabbade yngre än 40. Att som ung drabbas är alltså extremt ovanligt, men det händer.

Rebeccas cancer var aggressiv, men upptäcktes tidigt. Hon gick, och går fortfarande igenom, behandlingar som stundvis är väldigt tunga.

– Det går inte att må bra med cellgifter i kroppen. Jag tappade allt hår och mådde väldigt dåligt.

Rebecca har i dag också opererat bort båda sina bröst. Att ta bort det andra bröstet var Rebeccas eget val. Bröstet var friskt, men oron för att en dag hitta en knöl i det också var något hon inte ville leva med.

– Det var ett enkelt beslut. Jag pratade med kirurgen som berättade att om han bara skulle ta en bit av bröstet och vi sen skulle upptäcka att det fanns cancer kvar så hade han behövt ta mer och stråla, vilket hade gjort en bröstrekonstruktion mycket svårare, säger Rebecca och fortsätter:

– Jag valde till slut att ta bort båda brösten och det var framför allt för att jag skulle känna mig trygg. Jag ville inte gå omkring och oroa mig och aldrig känna mig säker.

rebeccaRebecca innan hon opererade bort sitt andra bröst.

Rebecca: ”Jag har blivit mer sann mot mig själv och vad jag vill”

Det har gått mindre än ett år sedan Rebeccas cancer upptäcktes och det har varit både den värsta och lyckligaste tiden i hennes liv.

– Det är jobbigt att som ung kvinna förlora brösten och tappa håret. Jag gick också upp i vikt och fick jobba väldigt mycket med mig själv. Jag har blivit mer sann mot mig själv, vad jag vill och accepterat det.

Har du något du vill säga till andra unga i samma situation?

– Kontakta Ung cancer. De hjälper jättemånga unga och det finns så mycket stöttning att få. Det är en bank med kunskap och kärlek.

– Och så vill jag också säga att det blir bra till slut.