in

Hört talas om appen Randonautica? Här är allt vi vet om den

randonautica sverige app svenska
Bildkälla: Steffan Mitchell / Unsplash

En hund i öknen, en övergiven kattunge i ett hus och ett fält fullt av blommor. Det är bara några grejer som personer säger sig ha hittat via appen Randonautica, där användare skickas till olika platser för att göra upptäckter och fynd. Men hur fungerar den egentligen? Vi har samlat allt du behöver veta. Mer

Har du hört talas om Randonautica, appen som skickar användare till slumpmässigt valda platser där de kan göra olika upptäckter? Tydligen ska man tänka ut en intention med äventyret innan man ger sig ut, det kan till exempel vara en känsla, att hitta något oväntat eller att få svar på något man länge undrat över. När jag testade Randonautica var min intention ”äventyr” (originellt, jag vet) och jag blev då skickad till min expojkväns lägenhet. Inte direkt ett äventyr jag önskar återuppleva så jag åkte aldrig dit! Men internet svämmar över av märkliga sammanträffande som Randonautica-användare varit med om, där vad de hittat på sina äventyr verkar höra ihop med den intention de angivit i början.

Hur mycket som är slumpen, appen eller att man helt enkelt är mer uppmärksam när man aktivt letar efter något får du avgöra själv. Och om du själv vill testa Randonautica finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Några råd inför ditt äventyr hittar du längre ner!

Så delas Randonautica-upplevelser på Reddit vs. Tiktok

Så vad har Randonautica-användarna gjort för upptäckter egentligen? En användare säger sig ha hittat en hund i öknen, en annan en övergiven kattunge och en tredje påstår att hen fått det här tecknet när hen angav intentionen ”healing from past relationships”.

Många delar med sig av sina äventyr på Reddit och Tiktok, och båda plattformarna har bidragit till att Randonautica nu blivit en så populär app. Men vilka erfarenheter som delas på de olika plattformarna kan skilja sig åt en hel del. På Tiktok under hashtaggar som #randonautica, #randonauting och #randonaut delas ofta dramatiska filmklipp. De inlägg som är mest populära är filmsekvenser från tillsynes farliga, och ibland oförklarliga, situationer. Gärna till ljudet av skrämmande bakgrundsmusik.

Just via Tiktok-filmer sprids många rykten om användare som blivit skickade till mordplatser, gravstenar eller hittat skelettdelar. Men bara i ett av fallen har det gått att bekräfta, där en app-användare hittade en resväska med skelettdelar på en strand i Seattle. I en intervju med The Atlantic säger appens skapare, Joshua Lengfelder, att det är ett chockerande sammanträffande. Tänk på att ryktesspridning snabbt eskalerar, och att många iscensätter obehagliga händelser för att deras filmklipp ska bli mer virala. På Reddit ser Randonautica-upplevelserna däremot lite annorlunda ut. Här är några exempel!

På båda plattformarna kan mycket av det som sprids vara fejk. Som tidigare nämnt kan Tiktok-videor redigeras för att de ska kännas mer dramatiska och skrämmande, medan det på Reddit är svårt att avgöra vad som verkligen varit personens intention med äventyret, eller om användarna lägger upp bilder från helt andra tillfällen. Var källkritisk!

Vad är Randonautica för app egentligen?

I grund och botten är tanken med Randonautica att användare ska ge sig ut och upptäcka nya platser i sitt närområde. Randonautica lanserades i februari 2020 och slog igenom på riktigt när användare började dela sina äventyr i videor på Tiktok. Sedan lanseringen har appen laddats ner runt 10,8 miljoner gånger från App store och Google play, enligt Sensor Tower. Innan appen Randonautica fanns Reddit-tråden Randonauts, där användare, på samma sätt, gavs olika koordinater att resa till. Men först efter det att appen lanserades har ”randonauting” helt klart boomat. Om du själv vill testa appen finns det några saker som kan vara bra att veta, här kommer en liten guide!

Så fungerar Randonautica i Sverige

 • Ladda ner appen i App store och på Google play.  
 • Låt appen ta del av din nuvarande plats, och ställ in ett avstånd som du vill röra dig inom.
 • Välj sedan vilken typ av plats du vill besöka – som till exempel attractor eller void. Mer om vad dessa betyder längre ner!
 • Tänk sedan ut vad din intention med äventyret är.
 • Du kommer sedan få upp en punkt på kartan som du ska besöka. Nu kan äventyret börja!

Vad betyder attractor och void?

I appen behöver du välja vilken typ av plats du vill besöka. En attractor är en plats som anses vara extra viktig, och där det finns extra många saker att upptäcka. En void är motsatsen, där det istället är glesare med saker att upptäcka, men där det sägs finnas en större chans att faktiskt hitta det du söker om du letar efter något specifikt.

Några saker att tänka på för dig som vill testa Randonautica

Det är såklart alltid viktigt att vara försiktig när man ger sig ut på ett äventyr, och här är några saker som kan vara bra att tänka på.

 • Du behöver vara över 18 år.
 • Gör äventyren under dagtid. Detta då du besöker platser du kanske inte har varit på tidigare, så minska risken att gå vilse i mörkret.
 • Se till att din mobiltelefon är laddad och har mycket batteri när du ger dig ut.
 • Åk tillsammans med någon eller några vänner.
 • Besök inte ställen du inte har tillåtelse att besöka, till exempel privat mark.
 • Besök inte platser som ser farliga ut, som till exempel en hårt trafikerad väg eller ett avspärrat område. Här går din säkerhet först!