in

Radioprofilen Johanna Dikert: ”Kroppshetsen börjar hemma”

johanna

Johanna Dikert tycker inte att man ska skylla på sociala medier och bloggar när det kommer till kroppshets och menar att en förälder som klagar på att hen är för tjock är en hundra gånger värre förebild än alla världens bloggare. Igår publicerade hon ett klipp där hon pratar om just det och på bara ett dygn hade det visats över 800 000 gånger. Se hennes viktiga video här. Mer

När Johanna Dikert, 31, var 16 år fällde hennes mor en kommentar som Johanna inte kunnat glömma. Medan Johanna stod och speglade sig i sina nyinköpta jeans sa mamman: ”Om en pojke på riktigt tycker om en spelar det ingen roll hur stor rumpa man har”.

– Jag förstod inte varifrån den kommentaren kom. Det fanns ingen potentiell ”pojke” som kanske tyckte att min röv var för stor, och JAG tyckte inte att min röv var stor, i alla fall inte tills då, förklarar Johanna i sin video.

kroppshets%20Johanna%20Dikert
Foto: Amie Borgar/Yle

När Johanna och hennes vänner pratar om utseende, kroppsuppfattning och ätstörningar idag är det sällan kroppshetsen i tidningar och sociala medier som diskuteras mest, utan saker deras föräldrar sagt eller gjort under deras uppväxt.

– Det pratas mycket om modeller som är sjukligt magra och osunda ideal i kändisvärlden. Men vi diskuterar sällan hur våra föräldrar kommenterat våra kroppar, om föräldrar som konstant bantat, om hur samtalsämnet på en släktmiddag plötsligt handlar om hur någon bekant blivit väldigt tjock, berättar hon för Veckorevyn.com.

[adSpace]

Vikten av en bra förebild hemma

Många ser reklam, tidningar och sociala medier som bovarna när det kommer till allmänhetens syn på kroppsideal och Johanna håller med om att de bidrar till kroppshetsen, men poängterar även hur viktigt det är att ha bra förebilder hemma.
– Kommunikation, bekräftelse och mobbning sker lika mycket i den virtuella verkligheten som i den fysiska. Mycket av vårt sociala liv finns på nätet och sociala medier ger oss möjligheten till snabb bekräftelse och lika snabb bedömning av varandra. Många unga följer inspirationskonton inom träning och skönhet på Instagram och det finns en uppsjö av tips på hur du kan nå ett visst utseende. Vårt beteende på sociala medier påvisar vårt behov av bekräftelse och visar hur vi vill bli uppfattade av omvärlden. Men jag tror inte att sociala medier i sig skapar ytterligare kroppshets. Det är hemma vi får verktygen att hantera de här kraven och intrycken, förklarar hon.

Se Johannas video om kroppshets här:

Text: Lisa Nylén och Karolina Olovsson