in

Rädd när du går ensam på kvällen? Här är killarna som vill hjälpa dig hem säkert

Tryggare hemgång
Johan Sjöström och Patric Andersson

Johan Sjöström och Patric Andersson i Eskilstuna har fått nog av att många känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen. Nu har de startat Facebook-gruppen ”Trygg hemgång från krogen Eskilstuna” för att erbjuda promenadsällskap till människor som känner sig otrygga på väg hem. Mer

Hur kom ni på idén?

– Jag och Johan är med i en akvariegrupp på Facebook och där var det en tjej som berättade vad hon råkat ut för och det berörde och fick oss att tänka till. Då kände vi ”ska det vara så här?” och ”vad kan vi göra för att förändra att det är så här?”. Där och då föddes idén att följa människor som känner sig otrygga hem från krogen eller jobbet. Vi startade en Facebook-grupp för att organisera det hela och på bara ett dygn hade vi fått över tusen medlemmar. Massor av människor har hört av sig och vill vara med och hjälpa. Det har också startats ”Trygg hemgång från krogen”-grupper i flera andra städer, säger Patric Andersson.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det har varit mestadels positiva reaktioner, man inte ska behöva gå runt och vara rädd. Men det är också en del som har funderat på hur säkerheten ser ut.

[adSpace placement=”auto”]

Ja, hur ser den ut?

– Vi kommer att kontrollera legitimation på alla vandrare. Innan man följer någon hem ska man checka in i vår grupp på Facebook och berätta vem man går med och vart man ska. Tanken är också att det alltid ska vara flera vandrare som går ihop, minst två och två. Vi tror att man känner sig tryggare om man följs hem av någon som är offentlig i vår grupp med vad han gör och vem han är. Vi kan följa både tjejer och killar hem och det är även tjejer som har anmält att de vill bli vandrare. Men vi är noga med att säga att vi inte är några väktare utan vi går med som vanliga medmänniskor.

I fredags kväll var Patric Andersson och Johan Sjöström ute och ”provvandrade” för första gången.

– Det var en väldigt lugn kväll i Eskilstuna i fredags så vi hade inga uppdrag. Men det var flera personer som kom fram och pratade och vi fick mycket positiva reaktioner. Det finns helt klart ett intresse, berättar Patric.

sara-persson-640