in

7 sätt att plugga effektivt hemma

Tips för att plugga effektivt hemma på distans till följd av coronaviruset
Bild: Green Chameleon/Unsplash

Kommer du plugga hemifrån i höst? Det kan vara jobbigt att plugga hemifrån och motivationen kan brista när det finns så många distraktioner. Därför kommer vi med tips för hur du pluggar effektivt hemma! Mer

1. Bestäm pluggtider och håll dig till dem

För att plugga effektivt gäller det först och främst att bestämma när du ska plugga, annars kan det lätt bli att man skjuter upp det. Vilket i sin tur gör att man får mer att göra på kortare tid. Det rekommenderas att hålla sina vanliga rutiner vid liv, brukar du ha lektioner 09.00-15.00 så är det bra att plugga samma tider även hemma. Ett starkt tips är att behandla pluggandet hemma som om du vore i skolan. Skulle du sätta dig i telefon med bästisen under föreläsningen? Nä, det borde få vänta tills du har rast.

Coronaviruset: Effektiva tips när du pluggar hemma på distans
Bild: Phan Anh Tran/Unsplash

2. Lyssna på musik som är anpassad för spel

Bakgrundsmusiken som spelas i TV-spel och datorspel hjälper spelaren att hålla koncentrationen, och de passar därför även utmärkt som pluggmusik! Musiken kan hjälpa till att förbättra din produktivitet, fokus och motivation. Så prova att slå på soundtracket från ett av The Legend of Zelda-spelen när du öppnar den stora boken om företagsekonomi.

3. Skapa rätt pluggatmosfär som passar dig

För att kunna plugga så effektivt som möjligt gäller det att hitta en atmosfär som passar dig. Vissa tycker om att plugga i sängen och andra föredrar att sitta vid ett skrivbord. Vissa vill ha det lugnt och tyst när de pluggar medan andra föredrar att lyssna på musik samtidigt. Fundera vilken atmosfär som passar dig bäst och som gör att du kan hålla koncentrationen uppe! Koka sen en kopp te eller kaffe och öppna kurslitteraturen!

Coronaviruset Plugga effektivt hemifrån på distans
Bild: Nathan Dumlao/Unsplash

4. Ta pauser i pluggandet

För att både effektiviteten och inlärningen ska gå bättre borde man ta regelbundna pauser. Ta en paus exempelvis en gång i timmen! Jobba 45 minuter och ta paus i 15 minuter. Ställ gärna ett larm om det hjälper. Hjärnan får en chans att vila och processa det du jobbar med och du får ny energi och kreativitet efteråt!

5. Sätt upp delmål

Var organiserad! När du sätter igång med pluggandet kan det vara skönt att ha en överblick över vad du har att göra under dagen och sätta upp delmål för projekten. Det hjälper dig att hålla fokuset uppe. Skriv en lista över det som du ska göra under dagen i prioriteringsordning och checka av punkt för punkt. Har du tydliga och uppnåeliga mål för vad du ska göra så minskar risken att du ska falla i prokrastinerings-träsket (där vill du inte hamna!).

Plugga effektivt genom att planera och ha delmål
Bild: Cathryn Lavery/Unsplash

6. Minska distraktioner

Många föredrar att plugga i skolan eller på ett bibliotek då det inte finns lika många störningsmoment och distraktioner där. Men nu har man kanske inget annat val än att lära sig att plugga hemifrån så det gäller att göra det bästa av det. Och visst, det är svårt att hålla koncentrationen för linjär algebra när mobilen hela tiden skickar notifikationer och du vet om att nya avsnitt av favoritserien precis har kommit ut. Så det gäller att ha ordentlig självdisciplin! Sätt mobilen på stör ej-läge och lägg undan den medan du pluggar och ta fram den igen under dina pluggpauser. Och lita på oss, det kommer kännas mycket bättre att kolla på Love is blind när du väl pluggat klart!

7. Håll motivationen uppe med belöningar

Att fixa ett riktigt gott pluggsnacks kan hjälpa dig hålla energin och motivationen uppe! En annan idé för att få motivation är att belöna sig själv efter man har gjort klart ett arbete eller nåt ett delmål. Som att du inte får se nästa avsnitt av Riverdale innan du skrivit klart dagens plugg, eller att du ger dig själv ledigt lite tidigare än vanligt om du har jobbat på bra!