in

Partyregeln är en myt: därför behöver du inte hålla dig så länge du kan innan du kissar

kissa

När du väl har kissat första gången under en festkväll kommer du att behöva kissa hela tiden och därför gör du bäst i att skjuta på första toalettbesöket. Känns det igen? Jag har i alla fall hört det och har nog hållit mig lite extra just därför. MEN, det finns ingen som helst sanning i det påståendet. Mer

På engelska finns det ett uttryck för det hela: ”break the seal”. Enligt myten kan man, genom att skjuta upp att kissa, förhindra att kroppen producerar lika mycket urin som den skulle göra om du lättade på trycket direkt.

Men enligt Benjamin Brucker, urolog vid New York University, behöver vi helt enkelt kissa oftare när vi väl har börjat eftersom vi hela tiden häller i oss mer dryck.

– Säg att du har varit ute i solen hela dagen och inte behöver kissa, och sedan går du till baren och tar fyra–fem öl. Plötsligt är din kropp återfuktad och alkohol är dessutom vätskedrivande, så du kommer att producera mer urin. När du väl börjar kissa kommer det därför antagligen att fortsätta så, säger Benjamin Brucker till Vox.com.

Kissa när man dricker alkohol

Bildkälla

Så även om vi här i Sverige inte går omkring i solen större delen av året, kvarstår det faktum att alkohol hämmar utsöndringen av antidiuretiskt hormon, ADH. Det leder till en ökad urinproduktion, oavsett när vi lättar på trycket första gången.

Den enklaste lösningen för dig som inte vill springa på tjotta hela tiden är helt enkelt att dricka lite mindre!