in

Nyhet! Känslor smittar i sociala medier (och Facebook har precis gjort bort sig rejält)

puff facebook

Facebook har mixtrat med nära 700 000 användares nyhetsflöden, för att se om det går att styra våra känslor. Reaktionerna är inte superpositiva…

Mer

Ok, här är grejen: Facebook har påverkat 689 000 användares nyhetsflöden, för att se hur våra känslor påverkas av det vi läser.

En del användare fick mest se sina vänners glada inlägg, andra fick se fler ledsna inlägg än vanligt.

 

Slutsats: Känslor smittar

Det hela var en del av en studie från University of California och Cornell och slutsatsen blev att känslor kan smitta via sociala medier.

Det är alltså troligare att du själv skriver positiva inlägg om folk i ditt flöde gör det.

So far so good.

 

Reaktion: ”De manipulerar folks tankar”

Kruxet är att ingen av användarna har gått med på att delta i någon studie, och eftersnacket har mest handlat om hur Facebook kan styra våra känslor – och vad det kan användas till.

Så här säger den brittiske parlamentarikern Jim Sheridan till The Guardian:

”De manipulerar material från folks privatliv och jag är orolig över Facebooks och andras förmåga att styra folks tankar politiskt och på andra sätt.”

 

Facebook svarar

Studien utfördes under en vecka i januari 2012 och ska enligt Facebook inte bryta mot de regler användarna går med på när de skapar sina konton.

Adam D.I Kramer, den Facebook-anställde som deltagit i forskningen, säger till The Atlantic att det aldrig var menat att uppröra någon och att resultaten ”kanske inte rättfärdigar all oro” som den skapat.

Läs hela studien här