in

Nya trenden: säg ”NEJ” istället för ”ja” – och kom längre

skocc88n kacc88nsla

Vi lever i en ja-kultur, och det är inte sällan man får höra att man borde säga JA till livet, till utmaningar och till nya möjligheter. Men nu verkar vinden ha vänt: är det dags att börja säga ja, till nejet?

Mer

Skillnaden mellan framgångsrika människor och mycket framgångsrika människor är att mycket framgångsrika människor säger nej till nästan allt,” – Warren Buffet.

Lucy Kellaway, som är kolumnist på Financial Times och som driver podcasten ”Listen to Lucy” står bakom Buffets uttalande. Enligt Kellaway har nu nej-trenden ersatt ja-trenden, som under det senaste årtiondet har haft övertaget.

Medan bloggande entreprenörer menar på att du genom att säga nej skapar möjligheter för andra, bättre lämpade personer, menar Kellaway på att den ännu bättre konsekvensen blir nyfunnen effektivitet. Om fler personer på, säg ett kontor, börjar säga nej till ineffektiva möten och uppgifter tvingas upplägget till slut att ändras.

stressad på jobbet

Trenden är tydlig: Amazon fylls med böcker som ”How to Say No Without Feeling Guilty” och ”The Life-changing Power of No” och grundprincipen verkar vara att säga ”nej” till vissa åtaganden, för att kunna säga ”ja” till de rätta.

Nyckeln till framgång

Så nu, efter en evighet av uppmuntran till att alltid säga ja, uppmanas vi alltså att säga nej. Och det är främst på ett företagsamt, innovativt och framgångsrikt plan som det finns guld att hämta – om du frågar frontpersonerna för trenden.

För ett par veckor sedan publicerades ett blogg-inlägg från the Harvard Business Review där management-konsulten Diana Kander uppmanade oss att inte bara säga nej, utan att även hylla att vi har gjort det.

Enligt Kander så finns det en risk med att vara en ”people-pleaser” – att säga ja till allt för att inte göra någon besviken eller av rädsla för att förlora något på att säga nej. Risken, förklarar Kander, är att de bra projekten som man egentligen vill göra och tror på, blir åsidosatta för de åtaganden man sagt ja till utan att egentligen vara investerad i idén.

Så grattis alla nej-sägare, it’s your time to shine!