in

Studier visar: Tv-spel är bra för hjärnan

gamer

Hur många år har det gnällts och gnällts om tv-spel? Föräldrar har pratat om ”skärmtid” och media har skrivit dramatiska rubriker om våld och stillasittande. Well, who’s laughing now? Flera nya studier pekar på samma sak – att spela är bra för minnet, koordinationen och gör dig mer snabbtänkt. Mer

En studie, som publicerats i Scientific Reports, har jämfört hjärnaktivitet mellan proffsgamers och amatörspelare. När man tittar på deras hjärnor ser man att proffsspelaren har snabbare kopplingar i hjärnan än amatören. Det påverkar bland annat hand-öga-koordinationen och snabbar upp reaktionstiden. Speciellt vid fighting- och racerspel.

I studien finns den här bilden där vita linjer visar de snabbaste kopplingarna i hjärnan. Den översta bilden är en proffsspelare och den nedersta är en amatör. Vilken skillnad! (Fast, man måste inte vara proffs. Men ju mer man spelar desto mer tränad blir hjärnan, därför jämför man med proffs i studien.)

hjarna

Bildkälla

 

I Scientific American Mind beskriver man hur krigsspel dessutom får oss att fokusera bättre och ta snabba, effektiva beslut. Enligt hjärnforskare Daphne Bavelier vid University of Rochester kan man bevisa att de här egenskaperna påverkar livet även utanför spelandet, skriver Polygon.

Så, hjärnan blir helt enkelt mer effektiv och bättre av gaming. Nu vet vi vad vi ska ägna kvällen åt 😉

 

hannah byline veckorevyn3