in

Ny studie visar: män som känner att deras manlighet är hotad drar sexistiska skämt

sexist dragare

Sexistiska skämt och kommentarer skulle man ju kunna tycka att vi ska få slippa vid det här laget, men så är det ju tyvärr inte. Nu har det dock kommit ny forskning som visar varför män säger sexistiska skämt. Mer

Sexistiska skämt har vi nog alla råkat ut för någon gång, ledsamt nog. Män som säger att kvinnor hör hemma i köket, som frågar om man har mens bara för att man är sur eller säga att man kastar som en tjej (som om att det skulle vara en dålig grej?!). Ni vet de männen? Nu har en grupp forskare från Western Carolina University tagit reda på varför män egentligen säger sexistiska kommentarer. Och vi är knappt förvånade över anledningen. Tydligen säger män sexistiska, och homofobiska, skämt när de känner att deras maskulinitet är hotad, och gör det för att boosta sin sociala identitet och få dem själva, som är i ”inne-gruppen”, att skilja sig från ”ute-gruppen”, skriver Refinery29. 387 heterosexuella män deltog i studien och fick svara på frågor om sina sociala attityd, personlighet och sin nivå på fördomar mot kvinnor och homosexuella män. Männen fick bland annat svara på påståenden som ”kvinnor vill få makt genom att kontrollera män”, och ”när en kvinna får en man att vara trogen mot henne, försöker hon hålla honom i ett kort koppel”. Forskarna testade också vilken humor som män föredrog, och vad männen trodde om hur deras humor uppfattas av andra. Man kom fram till att män som känner sig osäkra i sin maskulinitet och som tror att deras maskulinitet prövas, använder sig av sexistiska och homofobiska skämt för att stärka sig själv. – Ju mer män tror på att en mans maskulinitet kan hotas, desto mer roade var de av sexistisk och homofobiska skämt som respons till ett maskulint hot för att de tror att det bekräftar en mer exakt, mer maskulint intryck av dem, säger Dr Emma O’Connor som ledde studien.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.